Putin: Türk askerinin sahada olması Ermenileri tahrik eder

Rusya Devlet Başkanı Putin, Dağlık Karabağ'daki anlaşmayı değerlendirdi. Putin, "Türk askerinin temas hattında yer alması Ermeni tarafını tahrik eder ve anlaşmanın bozulmasına zemin hazırlar" dedi. Rus lider, Erivan'ın anlaşma nedeniyle 'Rusya tarafından terk edilmiş hissettiği' yorumuna da karşı çıktı.

Putin: Türk askerinin sahada olması Ermenileri tahrik eder

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dağlık Karabağ'da varılan anlaşmayı ve Türkiye'nin bundan sonraki süreçte oynayacağı rolü değerlendirdi. Türkiye'nin ateşkesi sahada denetlemek üzere asker göndermemeyi kabul ettiğini söyleyen Putin, "Türk askerinin temas hattında yer alması Ermeni tarafını tahrik eder ve anlaşmanın bozulması için zemin hazırlar" diye konuştu. Putin, Ermenistan ile Türkiye arasındaki sorunları anlatırken 1. Dünya Savaşı'na ve 1915'e de atıf yaptı.

'TÜRKİYE'Yİ ULUSLARARASI HUKUK İHLALİYLE SUÇLAMAK ZOR'

Rossiya 24 kanalına konuşan Putin, Azerbaycan içinde oluşturulacak ortak merkezden durumu Türk askeriyle birlikte takip edeceklerini belirtti. Rusya lideri, "Türkiye'yi, Azerbaycan'a verdiği destek sebebiyle 'uluslararası hukuku ihlâl etmekle' suçlamak zor. Azerbaycan bağımsız bir ülke ve müttefiklerini seçme hakkı var" değerlendirmesini de yaptı.

'ERİVAN TERK EDİLMİŞ HİSSETMİYOR'

Rusya'nın savaşa müdahil olması için bir gerekçe olmadığını belirten Putin, Ermenistan'la askeri işbirliği anlaşmasının buna zemin oluşturmadığını belirtti. Putin, "Erivan terk edilmiş hissetmiyor" diyerek şöyle konuştu: "Ermenistan da Dağlık Karabağ'ın bağımsızlık ya da egemenlik ilanını tanımamıştı. Bu da Dağlık Karabağ ve çevresindeki bölgelerin uluslararası kanuna göre Azerbaycan toprağı olduğu gerçeğini bir kez daha kanıtlıyor. Anlaşmamız, taraf ülkelere yönelik bir saldırı olması halinde ortak hareket etmeyi gerektiriyor. Kimse Ermenistan topraklarına girmemişti, bu durumda da bizim bu savaşa doğrudan müdahale etme hakkı vermiyordu.

Putin, Rusya'nın Erivan ile Bakü arasında dengeyi sağlamak zorunda olduğunu belirtti: "Ermenistan'ın terk edildiğini hissettiğine yönelik ifadelerle ilgili olarak sizi temin ederim, Rusya anlaşma kapsamında yapması gereken tüm sorumluluklarını yerine getirmiştir. Ermenistan terk edilmiş ya da unutulmuş hissetmedi, bunun böyle olmaması için Rusya elinden geleni yaptı."

/ BBC Türkçe