Pompeo: ABD’nin baskı diplomasisi öne çıkacak

ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ülkesinin ‘Ortadoğu da dahil’ dünyadaki krizler için güce dayanan sert baskı diplomasisini temel alacağını söyledi.

Pompeo: ABD’nin baskı diplomasisi öne çıkacak

ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ülkesinin ‘Ortadoğu da dahil’ dünyadaki krizler için güce dayanan sert baskı diplomasisini temel alacağını söyledi.

Göreve başlaması vesilesiyle Dışişleri Bakanlığı’nda Amerikan diplomatlarıyla bir araya gelen Mike Pompeo, ülkesinin sert bir diplomasi anlayışını sürdüreceğini vurguladı.

Zor ve hareketli bir süreçten geçildiğini savunan Pompeo, “Güçlü bir liderlik ihtiyacı var. Ekibimizin tehditlere cesaret ve güçle karşı koyması oldukça önemlidir” diye konuştu.

ABD’nin güncel birçok meydan okumayla karşı karşıya olduğunu savunan Pompeo, Başkan Donald Trump’ın ülkesinin gücünü öne çıkaran diplomasi anlayışının önemli olduğunu vurguladı. Pompeo, ABD’nin ulusal gücünün tüm enstrümanlarının kullanılmasını öngören bu anlayışın herşeyden önce ülkenin çıkarlarını ve değerlerini koruma amaçlı olduğunu kaydetti.

KUZEY KORE’YE YÖNELİK BASKIYI ÖRNEK GÖSTERDİ

Pompeo bu sözleriyle, CIA’nin başındayken özellikle İran ve Kuzey Kore’ye karşı oldukça sert bir politika izlenmesini öngören anlayışı Dışişleri’nde de devam ettireceğini göstermiş oldu.

Bu tür bir diplomasinin ‘sorunları tek bir el ateş etmeden barışçıl olarak çözme’ şansını arttıracağının altını çizen Pompeo, buna örnek olarak Kuzey Kore üzerindeki baskı diplomasisini gösterdi. Pompeo, bunun Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile nükleer silahları üzerine müzakere edilmesinde başarılı olduğunu belirtti.

ORTADOĞU İÇİN DE AYNI TARZ

ABD’nin güce dayanan baskı diplomasisinin Ortadoğu için de gerekli olduğunu vurgulayan Pompeo, bunun özellikle Suriye ve Yemen üzerindeki ‘istikrar bozucu İran etkisini bastırmak’ için gerektiğini ifade etti. Pompeo, böylelikle Trump’ın önümüzdeki hafta İran’la nükleer anlaşmasına dair vereceği kararın ipuçlarını da verdi.

Mike Pompeo, Dışişleri Bakanlığı’ndaki ‘ekibinin’ krizleri çözmek amacıyla yeni stratejiler ve diplomatik süreçleri hayata geçirme noktasında başarılı olacağından emin olduğunu da sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz yıl CIA’nin başına getirilen Pompeo, Mart ayında Trump tarafından ‘pasif’ olmakla suçlanan Rex Tillerson’un yerine atanmıştı. Pompeo, her ne kadar savaşmadan baskı diplomasisini hayata geçireceğini söylese de, olası dış müdahalelere taraftar biri olarak tanımlanıyor.