"PKK ve Haşdi Şabi Şengal’de yeni idarenin kurulmasını engelliyor"

Sinun Nahiyesi Yöneticisi Naif Seydo, PKK ve Haşdi Şabi’nin Şengal’de yeni bir idarenin kurulmasını engellediğini söyledi.

"PKK ve Haşdi Şabi Şengal’de yeni idarenin kurulmasını engelliyor"

Şengal'in kuzeyinde bulunan Sinun Nahiyesi Yöneticisi Naif Seydo, PKK ile Haşdi Şabi’nin bölgede hizmetlerin sağlanması, yeni bir idarenin kurulması ve barışın tesis edilmesini engellediğini dile getirdi.

Naif Seydo, Şengal halkının istek ve kararlarına saygı duyduklarını ifade ederek, bölge halkına hizmet verecek yeni bir yönetimin kurulmasına engel olmadıklarını ifade etti.

Seydo, Şengal halkının terör örgütü DAİŞ saldırıları sonrası çok büyük acılar yaşadığını ve yerlerinden edilen binlerce insanın evlerine dönmesinin zamanının geldiğini vurguladı.

ŞENGAL ANLAŞMASI’NIN MADDELERİ

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile merkezi Irak hükümeti arasında imzalanan anlaşmaya göre, Şengal’de idari ve güvenlik alanlarında yeniden yapılandırmaya gidilecek.

Güvenliğin sağlanması ise Şengal polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi tarafından Kürdistan Bölgesi güçleriyle koordinasyon şeklinde yürütülecek.

Yasal olmayan tüm silahlı yapıların Şengal dışına çıkarılmasını da öngören anlaşma kapsamında, Kürdistan Bölgesi ve Irak işbirliğiyle kapsamında 2 bin 500 güvenlik gücü ataması yapılacak.

Anlaşma kapsamında ayrıca, Şengal’in güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için Erbil ile arasında ortak komite kurulması kararlaştırıldı.

Şengal’deki sorunların çözümüyle ilgili dün Bağdat'ta yapılan toplantıda anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu.

Toplantıya Irak Başbakanı Mustafa Kazimi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis, Kürdistan Bölgesi heyeti ve Ezidi toplumu temsilcileri katılmıştı.

Öte yandan anlaşma kapsamında Sinun Nahiyesi Eski Müdürü Hıdır Reşo Şengali’nin Şengal’in yeni kaymakamı olarak belirlendiğini açıklanmıştı.

/K24