PKK, Öcalan'ın mesajlarını nasıl yorumluyor?

PKK’ye yakınlığı ile bilinen eski Kürt Ulusal Kongresi (KNK) üyesi Muhammed Emin Penciwini, PKK’nin yeni bir çözüm süreci için her zaman hazır olduğunu, ancak ne avukatların Öcalan ile görüşmesi ne de PKK liderinin mesajlarının yeni bir sürece işaret etmediğini söyledi.

PKK, Öcalan'ın mesajlarını nasıl yorumluyor?

PKK’ye yakınlığı ile bilinen eski Kürt Ulusal Kongresi (KNK) üyesi Muhammed Emin Penciwini, PKK’nin yeni bir çözüm süreci için her zaman hazır olduğunu, ancak ne avukatların Öcalan ile görüşmesi ne de PKK liderinin mesajlarının yeni bir sürece işaret etmediğini söyledi.

Muhammed Emin Penciwini, avukatların 8 yıl aradan sonra PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmesini, PKK’nin bu görüşmeyi ve Öcalan’ın mesajlarını nasıl okuduğunu ve yine Türkiye seçimlerini değerlendirdi.  

Rûdaw Tv’de yayınlanan ve Dildar Herki’nin sunduğu 17:00 bültenine konuk olan Penciwini, “Öcalan’ın mesajları hakkında PKK’nin tavrı ve yaklaşımı nedir?” sorusuna, “Sayın Öcalan’ın mesajı bir barış mesajıdır. Türkiye’de Kürt sorunun barış ve diyalog yoluyla çözülmesi çağrısıdır. Öcalan 2013 Newroz’unda okunan bildirgeye dönülmesini istiyor. Mesaj açıktır. PKK’nin de tavrı bu yöndedir. Fakat PKK, Öcalan ile görüşmenin yeni bir çözüm süreci başladığı anlamına gelmediğini biliyor. Çünkü bu konuda Türk devletinin politikaları değişmedi, sayın Öcalan üzerindeki tecrit sürüyor, çatışmalar devam ediyor, Kürt halkı ve özgürlük yanlısı Türklere karşı saldırılar aynı şekilde sürüyor. Sayın Öcalan ile görüşme izninin sayın Erdoğan’ın tasarrufunda olduğu biliniyor. Erdoğan bu görüşmeye izin vererek Kürtleri etkilemek ve İstanbul seçimlerinde onların desteğini almayı amaçlıyor” sözleriyle yanıt verdi.

Gül ve Davutoğlu’nun çıkışı

Muhammed Emin Penciwini, İstanbul seçimleri hakkındaki görüşlerini ise şu şekilde açıkladı:

“Kanaatimce, herhangi bir hile veya müdahale olmaz ve seçimler demokratik bir şekilde gerçekleşirse AK Parti İstanbul’da tekrarlanacak olan seçimleri kaybedecek. Çünkü halk seçimin yenilenmesi kararı nedeniyle daha çok öfkelenmiş. İstanbul seçimlerinin yenilenmesi kararının ardından Türk Lirası 6.25 kuruşa kadar çıkarak rekor kırdı. Türkiye ekonomisi batıyor, siyasi, toplumsal çöküş var. Savaş sürüyor ve hergün sınırlara daha fazla asker yığılıyor. Tüm bunlar Türkiye hükümeti için büyük bir yük oluyor. Hepsinden de önemlisi sayın Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu’nun açıkça Erdoğan’ın siyasetini eleştirmeleri ve bu yanlıştan dönülmesini istemeleriydi.”

Penciwini seçimlerde HDP’nin CHP’yi destekleyeceğini umduğunu belirterek, CHP-HDP ittifakı genel seçimler için daha güçlü bir siyasi ittifak olarak ortaya çıkacak ve Türkiye muhalefeti bu ittifakla daha büyük ve daha güçlü olacaktır” dedi.  

Öcalan’ın DSG’ye çağrısı

Öcalan’ın mesajında Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG), “Türkiye’nin hassasiyetlerini gözönünde bulundurun” şeklindeki çağrısını da değerlendiren Penciwini, “DSG ve PYD daha önce de hiçbir şekilde Türkiye’ye tehdit oluşturmadıklarını ve eğer statüleri tanınsa Türkiye ile iyi komşu olmak istediklerini açıklamışlardı. Türkiye’ye karşı siyasetleri bu şekildedir. ABD üzerinden birçok defa Türkiye’ye karşı tek bir mermi patlatmayacaklarını Ankara’ya iletmişlerdir. Sayın Öcalan da onlardan Türkiye’nin hassasiyetlerine karşı duyarlı olmalarını istiyor” dedi. 

Yeni çözüm süreci olur mu?

Siz PKK’nin lider kadrosunun tavrından yakinen haberdarsınız. Yeni bir çözüm süreci başlarsa PKK’nin tavrı ne olur, onlar buna hazır mıdır?” şeklindeki bir soruya ise Penciwini şu sözlerle cevap verdi:

“Onlar her zaman çözüme hazırdır ve her zaman da şunu söylemişlerdir; İster Kürdistan hükümeti olsun, ister HDP ve isterse de bölgedeki koalisyon ülkeleri olsun, hatta ABD veya Rusya olsun, bu tarafların arabuluculuğunda Türkiye ile oturmaya, Kürt sorununun çözümü ve PKK ile Türk devleri arasındaki sorunların hal olması için müzakereye hazırız. Fakat şimdiye kadar ne sayın Erdoğan ve ne de Türkiye devleti bu çağrıya olumlu bir yanıt vermemiştir. Avukatların Öcalan ile görüşmesi de sadece iktidarın seçimler için düzenlediği bir reklamdır.”