PKK, Kazimi’den Şengal’de kalma talebinde bulundu iddiası

Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) bazı Arap aşiret liderleri aracılığıyla Kazımi’den Şengal’de kalmak için anlaşma maddelerinde bazı değişiklikler yapma talebinde bulunduğu iddia edildi.

PKK, Kazimi’den Şengal’de kalma talebinde bulundu iddiası

Basnews’in sayfasında yer alan haberde, Kazimi ile görüşen bazı Arap aşiret liderlerinden Şengal anlaşmasında PKK’nin bölgeden çıkartılmasına ilişkin maddeleri yeniden gözden geçirmesi için teklifte bulunduğu öğrenildi.

Konuya ilişkin Basnews’e açıklamalarda bulunan Kürdistan Bölgesi Hükümeti Ezdi İşleri Temsilcisi Şêx Şemo, bu Arap aşiret liderlerinin Şengal halkının temsilci olmadıklarını dile getirdi.

Şêx Şemo açıklamasında, Bağdat ile Erbil arasında gerçekleşen Şengal anlaşmasına herkesin uyma zorunluluğunun olduğunu, Irak Hükümetinin kendilerine yapılan bu teklifi kabul etmeyeceğini bildiklerini ve zaten Şengalin bugün bu halde olmasında bu taleplerde bulunanların rollerinin olduğunu ifade etti.

Irak Hükümeti’nin Şengal’in durumunun Kürdistan Bölgesi Hükümeti olmaksızın normalleşmeyeceğine kanaat getirdiğine dikkat çeken Şemo açıklamasının devamında, Irak hükümetinin bu sebeple Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile anlaşma yaptığını aksi halde Arap aşiret liderleri veya PKK ile bu anlaşmayı yapacağını söyledi.

Şengal’de sadece 12 Arap aşiretinin bulunduğuna dikkat çeken Şêx Şemo, bu görüşmede yer alan bu kadar aşiret liderinin nereden geldiklerinin sorgulanması gerektiğini ve bunların Şengal halkının temsilcileri olamayacaklarını, aksine düşmanlık yaptıklarını söyledi.

Şêx Şemo açıklamasının sonunda, Şengalde bulunan bu güçlerin çıkartılmaması halinde Şengale asla huzur ve normalleşmenin gelemeyeceğine vurgu yaptı.