Piar Araştırma'dan Ankara, İzmir ve İstanbul anketi: Muhalefet 3'te 3 yapabilir mi?

PİAR Araştırma, 20-27 Mart tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir'de 11 bin 445 katılımcı ile görüşerek hazırladığı seçim anketinin sonuçlarını açıkladı.

Piar Araştırma'dan Ankara, İzmir ve İstanbul anketi: Muhalefet 3'te 3 yapabilir mi?

PİAR Araştırma, 20-27 Mart tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir'de 11 bin 445 katılımcı ile görüşerek hazırladığı seçim anketinin sonuçlarını açıkladı.

Piar Araştırma’nın anketine göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de‘millet ittifakı’nın adayları önde.

Piar Araştırma, 20-27 Mart tarihlerinde altı büyükşehirde yaş ve cinsiyet kotası uygulayarak 11 bin 445 katılımcıyla görüştü. Ankette yüzde 2.1 hata payı olduğu belirtildi.

Buna göre, İstanbul’da CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu, yüzde 50.3’le ilk sırada yer alırken, AKP’nin adayı Binali Yıldırım’ın oyu yüzde 48.2 olarak kayda geçti.

İstanbul'da 24 Haziran seçimlerinde oluşan 50-48 dengesinin çok bozulmadığı görülmektedir. Kutuplar arası oy geçişkenliği az olmakla birlikte özellikle muhalefet bloğunun motivasyonu yüksektir. Ekonomik krizin olumsuz etkisine rağmen Binali yıldırım ismi icraatçi kişiliği nedeniyle Cumhur blokunun oylarındaki erimeyi durdurmuştur. İyi Parti ve HDP seçmeninin Ekrem İmamoğlu'na yönelmesi ile İmamoğlu önde görünse de seçimin sonucunu AK Parti'nin kararsız seçmenleri belirleyecektir. Kararsız AK parti seçmeni sandığa gidip Binali Yıldırım'a oy verirse Binali Yıldırım'ın kazanması da sürpriz olmaz.

Ankara’da CHP’nin adayı Mansur Yavaş’ın oyu, AKP’li rakibi Mehmet Özhaseki’nin bir hayli önünde, Ankette Yavaş yüzde 54.7 gösterilirken, Özhaseki’nin oyu yüzde 43.2’de kalıyor.

Ankara ilinde son seçimlerde oluşan oy oranlarının yerel seçimlerde değişeceğini bu değişimde en önemli etkinin MHP seçmenlerinin yarıdan fazlasının Mansur Yavaş'a oy vermesi olduğunu tespit ettik. Mansur Yavaş ilk açıklandığı andan itibaren yarışı önde götürdü ve hiç geriye düşmedi. Ankara'da milliyetçi taban (MHP ve İyi Parti seçmeni oldukça etkindir. Bu yüzden de MHP'de siyaset yapmış olan Yavaş'a İyi Parti tabanı tam destek vermektedir. Özhaseki'nin MHP oylarının yarısını alamaması dışında Ak Partili seçmen içerisinde 2,5 puan Mansur Yavaş'ı destekleyeceğini açıklaması da aradaki farkın sebebini gösteriyor. Mansur Yavaş CHP tabanında da hiç fire vermemektedir. Seçimi rahatlıkla kazanacaktır.

CHP’nin ‘kalesi’ sayılan İzmir’de CHP’nin adayı Tunç Soyer yüzde 63.1’le ipi göğüslüyor. AKP’li Nihat Zeybekci’nin oyu ise yüzde 35.6 olarak kayda geçti.

İzmir'de bir önceki seçimdeki denge korunmaktadır. Seçimin kazananı belli olduğu şehirde de tam bir rekabet yoktur. Bir kısım CHP'li seçmenin Ankara ve İstanbul'dan farklı olarak CHP yönetiminde duydukları memnuniyetsizliği belirtebileceklerini düşünüyoruz. CHP tabanında sandığı gitme ve oy verme motivasyonunda eksiklik görünmektedir. Kararsız olduğunu belirten bu seçmen asla Ak Parti adayına oy vermeyeceğini belirtmektedir. Son anda sandığa giderlerse aradaki fark da aşılabilir. İlçe belediyelerinde iki küçük ilçe hariç muhalefetin kazanmasını bekliyoruz.

Öte yandan Antalya ve Aydın’ı CHP, Adana’yı ise MHP’nin adayının kazanacağı öngörüldü.