Peşmerge'den IŞİD'in artış gösteren saldırılarına ilişkin açıklama

Peşmerge'den IŞİD'in artış gösteren saldırılarına ilişkin açıklama

Son bir kaç aydır Irak’ta terör örgütü IŞİD’in saldırılarında gözle görülür bir artış yaşanmakta.

Kürdistan Bölgesi Peşmerga Bakanlığı Ulusal Duyarlılık ve Bilgilendirme Ofisi Sorumlusu Babekir Feqê Ehmed saldırıların nedenine ilişkin yaptığı açıklamada, ABD askerlerinin  çekilmesi ve coronavirus salgının artmasını fırsat bilen IŞİD üyelerinin saldırılarını arttırdığını söyledi.

Peşmerge Bakanlığı yetkilisi, ABD askerlerinin bazı üslerini Irak güvenlik güçlerine teslim etmesi ile beraber ABD’nin Irak’tan çekileceğine yönelik iddiaları güçlendirdiğini belirterek, “Pentagon henüz bu iddiaları yalanlamış değil” dedi.

‘Güvenlik boşluğundan faydalandı’

Ehmed, ABD’nin coronavirus sebebi ile üslerini boşaltmasından doğan güvenlik boşluğundan IŞİD’in istifade ettiğini ifade ederek,  “IŞİD, bu güvenlik boşluğundan faydalanarak eylemlerini ve haraketliliğini arttırdı. Buna en çarpıcı örnek, Karadar bölgesinde operasyon yapan Irak federal polis gücünün komiseri ve  polisin kaçırılması olayıdır” diye aktardı.

Peşmerge Bakanlığı yetkilisi, IŞİD’in özellikle Irak güvenlik güçleri ile Peşmergelerin tutuğu alanlar arasında kalan, Diyala, Kerkük, Musul ve Mahmur sınırı oyunca yüzlerce kilometrelik  alan da büyük tehdit oluşturduğunu,  bu bölgelerin büyük tehlike altında olduğunu söyledi.