Peşmerge ve Irak ordusu 3 konusunda anlaştı

Peşmerge Bakanlığı ve Irak Savunma Bakanlığı heyetlerinin, Erbil ve Bağdat’ta “koordinasyon ana merkezi” kurulması konusunda anlaştığı bildirildi.

Peşmerge ve Irak ordusu 3  konusunda anlaştı

Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı ile Irak Savunma Bakanlığı heyetleri bugün Bağdat’ta “ortak güvenlik konuları” üzerine bir toplantı gerçekleştirdi.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığından yapılan açıklamada, toplantıda, “güvenliği tehdit eden konular, IŞİD’in çetelerine yönelik operasyonlar, askeri ve güvenlik açısından atılması gereken adımlar ve tartışmalı bölgelerdeki güvenlik boşluğunu doldurma’’ gibi konular hakkında görüş alışverişinde bulunudlduğu belirtildi.

Açıklamada, görüşmelere binayen bir kaç noktada anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Tarafın mutabık kaldığı noktalar şu şekilde sıralandı:

- Erbil ve Bağdat’ta Koordinasyon Ana Merkezinin kurulması.

- Güvenlik durumu göz önünde bulundurularak güvenlik ve askeri bazlı komisyonların kurulması, operasyonlar ve cepheler haricinde de bu birimler ile koordinasyonu sağlayacak bir yol haritasının belirlenmesi.

- Diyala’da güvenlik ve askeri alanlarda çalışmak amacı ile ortak koordinasyon merkezinin inşa edilmesi.

Toplantı hakkında gazetecilere konuşan Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebbar Yawer, ‘’Bugün yapılan toplantıda iki konunun altını çizdik. Birincisi; Erbil ile Bağdat arasında ortak koordinasyon merkezi kurmaktı ki bu ay sonuna kadar hazır duruma gelmesi bekleniyor. İkincisi ise bahsi geçen komisyon Diyala’de toplantı yaparak orada ve Hanekin merkezinde alt bir koordinasyon merkezi kurulmasını sağlayacak’’ şeklinde konuştu.

Kürdistan Bölgesi başbakanı Mesrur Barzani, 5 Ekim’de Kürdistan Parlamentosu’nda yaptığı konuşmasında, güvenlik konularında koordinasyon sağlanması adına Peşmerge Bakanlığı ile Irak hükümetinin anlaşmaya varıldığını belirtmişti.

Anlaşmaya göre Diyala, Kerkük, Mahmur, Musul, Erbil ve Bağdat olmak üzere 6 ortak bilgi aktarım merkezi kurulacak.

Peşmerge Bakanlığı ile Irak güvenlik güçleri arasındaki müzakereler 2019 yılından itibaren başlamıştı.

Müzakerelerin amacı, ortak çalışma yürütmek ve tartışmalı bölgelerde yaşanan güvenlik boşuğunu doldurmak.

Ancak daha sonra müzakereler Bağdat tarafından gösteriler gerekçe gösterilerek tek taraflı olarak askıya alınmıştı.

Temmuz 2020’den itibaren toplantılar ve görüşmeler tekrar başladı. İki taraf arasındaki anlaşmaya göre toplantılar Erbil ve Bağdat’ta karşılıklı yapılacak.