Peşmerge ve Irak IŞİD'e karşı birlikte savaşacak

Peşmerge ve Irak IŞİD'e karşı birlikte savaşacak

Irak Kürdistan Bölgesi Genelkurmay Başkanı Tuğgeneral Cemal Eminki, Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki tartışmalı bölgelerin güvenliğinin Irak ordusu ile Peşmergeden oluşan Ortak Operasyonlar Merkezi tarafından sağlanması, IŞİD’e karşı ortak operasyon ve istihbarat paylaşımı konusunda Irak Savunma Bakanlığı ile anlaştıklarını söyledi.

Peşmerge Genelkurmay Başkanı Tuğgeneral Cemal Eminki başkanlığı’nda Peşmerge Bakanlığı’ndan bir heyet, Bağdat’ta Irak Savunma Bakanlığı yetkilileri ile biraraya geldi.

Heyette Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver ve diğer Peşmerge komutanları yer aldı.

Toplantının ardından açıklama yapan Tuğgeneral Cemal Eminki, “Bugünkü toplantıda tartışmalı bölgelerde Ortak Operasyonlar Merkezi’nin aktif hale getirilmesi, IŞİD’e karşı operak operasyonlar ve istihbarat işbirliği konularında görüşmeler yaptık” dedi.

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver de, bu ayın sonunda Bağdat’tan bir heyetin Erbil’e geleceğini belirterek, bu toplantıda da ortak mekanizmanın nasıl çalışacağı ve IŞİD’e karşı faaliyetlerin niteliğini ele alacaklarını belirtti.

Peşmerge Bakanlığı ile Irak Savunma Bakanlığı arasındaki anlaşma üç konuyu kapsıyor.

Daha önce demeç veren Peşmerge Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Kahraman Kemal, bu üç konuyu şöyle özetlemişti:

“Birincisi; Diyala, Kerkük ve Ninova (Musul) gibi tartışmalı bölgeler denilen bölgelerde Peşmerge ile Irak ordusu arasında ortak bir koordinasyon kurulması. İkincisi; iki güç arasında ortak operasyonlar merkezinin aktif hale getirilmesi. Üçüncüsü ise; bu bölgelerde IŞİD’e karşı ortak operasyonların hayata geçirilmesi ve ortak kontrol noktalarının kurulması.”

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü General Tahsin Hafeci de, toplantının olumlu geçtiğini ve önemli kararlar aldıklarını söyledi.

16 Ekim 2017’deki Kerkük olaylarından bu yana tartışmalı bölgelerde IŞİD eylemleri arttı. Ciddi güvenlikj tehdidi oluşturan bu eylemlerde daha çok bölgede yaşayan siviller zarar görüyor.

 

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz