Peşmerge Komutanı: PKK, savaşacak güçte değil

Peşmerge Komutanı Necat Ali, Şengal anlaşması gereği PKK’nin bölgeden çıkması gerektiğini ifade ederek, “PKK, Türkiye ordusu karşısında büyük bir yenilgiye uğramıştır. Açık söylüyorum PKK, Peşmerge ile savaşacak güçte değil” dedi.

Peşmerge Komutanı: PKK, savaşacak güçte değil

Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) bağlı 80’inci Peşmerge Tugay Komutanı Necat Ali, PKK’nin Çemenke’de Peşmerge’ye saldırmasının yanı sıra Şengal Anlaşması’nın uygulanması konularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bırakuji’nin (kardeş savaşı) kazananının olmadığının altını çizen Peşmerge Komutanı Necat Ali, “Açık söylüyorum PKK, Peşmerge ile savaşacak güçte değil. Şuandaki PKK 90’lı yılların PKK’si değil 2000’li yılların da PKK’si değil. PKK, Türkiye ordusu karşısında büyük bir yenilgiye uğramıştır. 2020 yılında Kuzey Kürdistan’a iki kez güç gönderebildiler, gidenler de dönmedi zaten. Türkiye ordusuna karşı askeri bir kudreti kalmamıştır. Biz bu olayın savaş boyutuna ulaşmasını istemiyoruz. Bırakuji savaşında kazanan taraf yoktur, bu nedenle böyle bir savaşın yapılmasını istemiyoruz. Ancak o bölgede PKK’nin tacizlerine ve ihlallerine karşı bir sınırlama getirilmesi gerekiyor. Söz konusu bölgelerin kontrolünü sağlama için gereken kudretimiz var. Biz, IŞİD ve Heşdi Şabi savaşından dolayı o bölgeye yeterince önem veremedik, dolaysıyla her hangi bir savaşa girmeden o bölgeleri tamamen kontrol edebiliriz” dedi.

Şengal Anlaşması gereği halihazırda bölgede bulunan silahlı güçlerin çekilmesi gerektiğini hatırlatan Necat Ali, “Şengal Anlaşması yapıldıktan sonra PKK’liler bundan rahatsız oldular ve anlaşmaya karşı beyanname yayınladılar. Söz konusu anlaşma esasen o bölgede yaşayan insanların çıkarına ve onlara hizmet ediyor. IŞİD’in saldırıları nedeniyle göçe zorlanan insanların çıkarına olan bir anlaşmadır” diye konuştu.

PKK’nin kalmakta diretmesi durumunda tepkiniz ne olur sorusuna da, Ali, “Kesinlikle kendimizi koruyacağız. Biri size saldıracak ne yani kendimizi savunmayacak mıyız? bu mümkün mü?” yanıtını verdi.

/ Rudaw