Peşmerge Bakanlığı'ndan Hakurk Operasyonu açıklaması

Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebar Yawer, Türkiye'nin Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin egemenliğini ihlal ettiğini söyledi.

Peşmerge Bakanlığı'ndan Hakurk Operasyonu açıklaması

Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebar Yawer, Türkiye'nin Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin egemenliğini ihlal ettiğini söyledi.

Türk Ordusu'nun 27 Mayıs 2019’da Kürdistan Bölgesi'nin PKK kontrolünde bulunan Xakurkê bölgesine yönelik başlattığı operasyon 40. gününü doldurdu. Operasyon kapsamında PKK'nin kontrolü altında bulunan alanlara binlerce asker gönderen Türk Ordusu, savaş uçaklarıyla her gün bölgeyi bombalıyor. Bu bombalamalarda çok sayıda sivil de hayatını kaybetti. ve sivilleri katlediyor. Kürdistan Bölgesi Pêşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebar Yawer, Türk devletinin saldırılarına ilişkin Rojnews’e konuştu.

Rojnews'e operasyonla ilgili bir söyleşi veren Kürdistan Bölgesi Pêşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebar Yawer Türkiye'nin Xakurkê’ye yönelik başlattığı operasyondan haberlerinin olmadığını dile getirerek, “Xakurkê’de güçlerimiz yoktu. Bakanlıktan bilgi almamız gerekiyor. Operasyonların yapıldığı bölgelerde özellikle sınır üçgeninde yalnızca PKK güçleri var, hiçbir pêşmerge gücü yok” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nin Türkiye ve Suriye ile olan sınır bölgelerinde bulunan 400-450 köyün bombardımanlar nedeniyle boşaltıldığını söyleyen Cebar Yawer, “Köylerde yaşayan köylüler birçok kez tarlalarına, bağ ve bahçelerine giderken bombardımanla karşı karşıya kalıyor. Bombardımanlar nedeniyle birçok kişi yaşamını yitirdi” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin operasyonlarını Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlığının ihlali olarak tanımlayan Cebar Yawer, “Sınır ve toprak bağımsızlığın sembolüdür. Yasalara göre, Irak’ın saldırılara karşı sesini çıkarması gerekiyor. Irak, Türk devleti ile bu sorunu çözebilir. Dışişleri Bakanlığı, bombardımanlara karşı yaptığı açıklamayla bölge halkına destek verdiğini gördük. Kürdistan Bölgesi hükümeti sözcüsü de bir açıklama yaptı” dedi.

Bugün yaşanan sorunların bugünün sorunları olmadığını 1980’dan bu yana sorunların sürdüğünü söyleyen Cebar Yawer, “Pêşmerge Bakanlığı olarak bu sorunun destekçisi değiliz, olmayacağız da. Bu sorunun silahla çözülemeyeceğini tekrar ediyoruz. Savaşın sona ermesi için barış ve diyalogun olması gerekiyor. Kürdistan Bölgesi’ndeki her sorun ve operasyonlar bölgedeki güvenliğe, halka, ticari ilişkilere zarar veriyor. Operasyonların düzenlendiği yerler sınır kapılarıdır” şeklinde konuştu.