Peşmerge Bakanlığı'dan Bağdat'a 'Kürdistani Bölgeler' mektubu

Peşmerge Bakanlığı, Kürdistan İdaresi Dışında Kalan Kürdistan Bölgeleri’ne Peşmerge’nin yeniden dönmesi talep edildiği bir mektubu Bağdat’a gönderdiği bildirildi.

Peşmerge Bakanlığı'dan Bağdat'a 'Kürdistani Bölgeler' mektubu

Peşmerge Bakanlığı, Kürdistan İdaresi Dışında Kalan Kürdistan Bölgeleri’ne Peşmerge’nin yeniden dönmesi talep edildiği bir mektubu Bağdat’a gönderdiği bildirildi.

16 Ekim olayları ardından Kürdistani bölgelerde IŞİD saldırılarılarında yaşanan artış nedeniyle, bölgedeki Kürtlerin can ve mal güvenliğinin kalmaması Peşmerge Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Peşmerge Bakanlığı'nın geçmişde yapılan görüşmelerin sonuçlanmasını ve Peşmerge Güçleri'nin bölgeye dönmesini talep eden bir mektubu Bağdat'a sunduğu öğrenildi. 

 Peşmerge Bakanlığı ile Irak Savunma Bakanlığı yetkilileri bir süredir Kürdistan İdaresi Dışında Kalan Kürdistan Bölgeleri'nde ortak güvenliğin sağlanması ve peşmerge'nn bölgeye dönmesinine ilişkin   bir dizi görüşmeler gerçekleşti.Görüşmelerde Peşmerge Güçleri’nin Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışında Kalan Kürdistani Bölgelere dönmesi ve IŞİD’e karşı Irak ordusu ile ortak operasyon düzenlenmesi konuları gündeme geldi. Edinilen bilgilere göre, yapılan görüşmelerde belli bir düzeye gelinse de  görüşmeler sonuçlanmadı.

BasNews’in güvenilir kaynaklardan edindiği bilgilere göre; Peşmerge Bakanlığı, Peşmerge Güçleri’nin ‘tartışmalı bölgelere’ dönmesi konusunda yeniden görüşmelerin başlaması ve  anlaşmaya varılmasını talep eden bir mektuu Irak hükümetine sundu. 

Konu hakkında BasNews’e konuşan Peşmerge Bakanlığı Sekreteri Cebar Yawer, Irak hükümetine bir mektup sunduklarını doğruladı.

Cebar Yawer mektuba ilişkin şunları dile getirdi: “Geçtiğimiz hafta Bağdat hükümetine bir mektup gönderdik. Mektupta, IŞİD terör örgütünün Mahmur, Kerkük ve diğer Kürdistani bölgelerdeki hareketliliğine ilişkin endişelerimizi paylaşarak, terör örgütüne karşı iki tarafın ortak çalışmasını önerdik. Ayrıca, Peşmerge’nin Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışında Kalan Kürt Bölgeleri’ne dönmesi ve ortak operasyonlar gerçekleştirilmesini talep ettik.”

BasNews’in hükümet kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre; Bağdat ve Erbil hükümetleri arasında gerçekleşen görüşmelerde, Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışında Kalan Kürdistani Bölgelere, Peşmerge Güçleri’nin  dönmesi konusunda belli bir fikir birliğine varıldığı, hatta Peşmerge ve Irak askerlerinin hangi bölgelere yerleşeceği konularının da netliğe kavuştuğu öğrenildi.

Peşmerge Bakanlığı ve Irak Savunma Bakanlığı arasında geçmişte düzenlenen görüşmelerde 5 komitenin oluşturulması kararlaştırılmış, her iki taraf tam uzalşaya vardığında ise ortak bir üst komitenin oluşturulması ve bir mutabakatın imzalanması öngörülmüştü. Ancak şu ana kadar, Irak hükümetinden somut bir adım atılmış değil. Son dönemlerde Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışında Kalan Kürdistani Bölgeler'de IŞİD saldırıları her geçen gün artıyor. IŞİD üyeleri, Kerkük ve Xaneqîn’de Kürtlere ait tarla ve bahçeleri yakıyor, bölgede halka haraç kesiyor, vatandaşları kaçırarak katlediyor.