Özgür Suriye Ordusunda iç çatışmalar başladı

Özgür Suriye Ordusunda iç çatışmalar başladı

KRDNews Haber Merkezi

Özgür Suriye Ordusunda iç çatışmalar başladı

Türkiye’nin mali desteğinde eğitim ve teçhizat sağlayarak bir arada tutmaya çalıştığı Özgür Suriye Ordusunda iç çatışmalar başladı.

YPG’nin Suriye’nin kuzeyinde kantonları birleştirmesinin önüne geçmek için Türkiye tarafından başlatılan ve 216 gün süren Fırat Kalkanı harekatında Türk Ordusu tarafından eğitilip silahlandırılan Özgür Suriye Ordusunda iç karışıklıklar başladı. Onlarca farklı gruptan oluşan ‘güvensiz’ olarak adlandırılan cihatçılardan oluşan Özgür Suriye Ordusu bileşenleri arasında birbirlerine yönelik silahlı saldırılar ve karşılıklı cinayetler yaşanıyor.

Ahrar El-Şam Karargahı Havaya Uçuruldu

Fırat Kalkanı Harekatı çerçevesinde Türk Ordusunca denetim sağlanarak Özgür Suriye Ordusuna teslim edilen Suriye’nin El-Bab kentindeki Ahrar El-Şam karargahı yakınlarında bomba yüklü araçla saldırı gerçekleştirildi. Bombalı saldırıda Ahrar El-Şam komutanlarından Ebu El-Iraki yaşamını yitirirken Ahrar El-Şam Genel Komutanı Abu Hammam, Askeri Komuta Başkanı Abu Hatem ile Saha Komutanı Abu Jaafar ağır yaralandı. Ahrar El-Şam’ın, olay sonrası yaptığı açıklama ile savaşçılarına veya merkez karargahına yapılan herhangi bir saldırıya karşı şiddetle müdahale edeceğini belirtmesi Özgür Suriye Ordusu içindeki çekişmelerin artacağının göstergesi olarak kabul ediliyor.

Gruplar Daha Küçük Parçalara Bölünüyor

El-Bab’da gerçekleştirilen bombalı saldırının dışında Özgür Suriye Ordusu denetimindeki İdlib kentinde hakimiyet sağlamış olan Şam Komandoları adlı örgüt, Kuzey Alayı adlı bir grubun kendilerinden yarıldığını duyurdu.  Özgür Suriye bileşenlerinden olan Kuzey alayları ve Şam Komandoları İdlib’in yanı sıra Halep’in kuzey kesiminde kalan bölgelerde hakimiyet kurmuş durumda.

Türkiye Eğitti, Donattı, Para Verdi Ama Bir Arada Tutamadı

El-Şam Komandoları örgütünün açıklamasının ardından bir açıklama yapan Kuzey Alayları ise aralarında bir soruşturma komisyonu kurulması yönünde talepte bulundu. Söz konusu talebi Türkiye ve Türk Ordusuna yönelik beklenti içinde olan Kuzey alayları, kendileri hakkında açıklama yapan El-Şam Komandolarını ‘huzursuzluk çıkarmakla’ suçladı.

Ankara Hükümeti ve Türk Ordusu ise Özgür Suriye Ordusu içindeki huzursuzlukları asgariye indirmek için tüm çabalarına karşın gruplar arasındaki çekişmeleri ve karşılıklı cinayetleri önlemekte başarı sağlayamadı.