Özçelik: Mustafa Barzani'nin Hayatı Kürt mücadelesinin özetidir

Mustafa Özçelik: Ölümsüz Lider Molla Mustafa Barzani’nin Hayatı, Kürt Özgürlük Mücadelesinin Bir Özetini Oluşturmaktadır.

Özçelik: Mustafa Barzani'nin Hayatı Kürt mücadelesinin özetidir

Ölümsüz Lider Molla Mustafa Barzani’nin Hayatı, Kürt Özgürlük Mücadelesinin Bir Özetini Oluşturmaktadır.

Molla Mustafa Barzani Kürt milleti ve Kürdistan’ın tarihinde ,saygıyla anacağımız, ölümsüz ulusal liderlerden biridir.

Molla Mustafa Barzani, 14.03.1903’te doğdu, 01.03.1979’da aramızdan ayrıldı. Yani bu yılın mart ayı, ölümsüz liderin hem 116.doğum yıl dönümü, hem de aramızdan ayrılışının 40. yıl dönümüdür.

Doğumundan vefatına kadar, Molla Mustafa Barzani’nin hayatı, Kürt ve Kürdistan’ın özgürlük mücadelesinin kısa bir özetini oluşturmaktadır.

Cezaevi, sürgün , savaş ve derin acılarla yoğrulmuş bir yaşamın ifadesidir Mola Mustafa Barzani’nin yaşamı.

Yaşanan tüm başarı ve kimi yenilgilerle birlikte, derin bir yurtseverlik, direniş, kararlı ve istikrarlı bir mücadele sürekliliği,umut ve içtenlikle yoğrulmuş kişilikli bir yaşam ve duruştur Molla Mustafa Barzani.

Mola Mustafa Barzani, hiçbir zaman tolerans, hoşgörülü, mütevazi ve sabırlı duruşundan vazgeçmedi.

Şeyh Abdulselam Barzani ve Şeyh Ahmet Barzani’nin yurtsever mücadele geleneği ve onların oluşturdukları insani ve Kürdistani ekol ve prensiplerle büyüyen , yoğrulan Molla Mustafa Barzani; Cibranlı Halit Beyin Azadi Örgütünün, Hoybûn’un, Kürdistan Cumhuriyeti’nin prensip ve ruhunun devamcısı olmuştur. Şeyh Said’in, Cıbranlı Halit Bey’in, Seyid Rıza’nın, İhsan Nuri’nin, Qazi Muhammed’in özgürlük bayrağının taşıyıcısı olmuştur Molla Mustafa Barzani.

M. Mustafa Barzani, Kürdistan Ordusunun Başkomutanı olarak Kurdistan Cumhuriyeti (Mahabad Kürt Cumhuriyeti)’nin kuruluşunda önemli bir rol oynadı. Irak Kürdistan Demokrat Partisi’nin kurucu başkanı ve lideri oldu. Kürdistan Cumhuriyeti’nin yıkılışından sonra, 11 yıl 500 pêşmerge arkadaşıyla birlikte Sovyetler Birliği’nde yaşamak zorunda kaldı.

O tarihsel öneme sahip bir çok gelişmenin hem şahidi, hem de aktörü olmuştur.

M. Mustafa Barzani, 1958’de Irak’a geri döndü.1961 yılı eylül ayında tekrar silahlı mücadeleyi başlatmak zorunda kaldı. 11 Mart 1970’de Baas rejimiyle otonomi anlaşması imzaladı. Ama Baas rejiminin anlaşma gereklerini yerine getirmemekte diretmesi üzerine, 1974 de tekrar silaha sarılmak zorunda kaldı.1975 Yılında ABD’nin Irak ve İran’ı Cezayir anlaşmasıyla barıştırması ve Amerika ile İran’ın bu şekilde Molla Mustafa Barzani’ye olan desteklerine son vermeleri üzerine, mücadele yenilgiye uğradı. Molla Mustafa Barzani, İran’a çekilmek zorunda kaldı. Ve 01.03.1979 günü hastalığından dolayı hayata gözlerini yumdu.

M.Mustafa Barzani, Qazî Muhamed’in kendisine teslim ettiği Kürdistan bayrağı’nı hiçbir zaman yere düşürmedi. Ve Molla Mustafa Barzani’nin pêşmergelere teslim ettiği o bayrak, bütün acılara ve katliamlara rağmen, pêşmergenin kahramanca mücadelesinin sayesinde, bugün Güney Kürdistan Federe Devleti’nin semalarında, Hewler’deki Kürdistan Parlamentosu’nun üstünde özgürce dalgalanmaktadır.

M.Mustafa Barzani’nin mücadelesi bugün de tüm dünya Kürtleri için umut kaynağıdır, saygı ile yaşatılmaktadır. Bu fedakar, içten ve yurtseverlikle bezenmiş mücadelesinde, M.Mustafa Barzani , bir pêşmerge, bir başkomutan, bir önderdi, bir liderdi.

Uluslararası alanda önemli bir yeri vardı.

Partisi’nin, milletinin ve ülkesinin lideriydi.

Molla Mustafa Barzani Kürdistan’ın dört parçasında yurtseverlik, içtenlik ve kararlılığıyla her Kürt ve Kürdistanlının yüreğinde yer edinmiş, örnek bir önderdir.

Molla Mustafa Barzani’nin destansı mücadelesini kendi mücadelemiz olarak görüyoruz.

Ölümsüz lidere en büyük hediyenin özgür ve bağımsız bir Kürdistan olacağı inancıyla, O’nu saygıyla anıyoruz.