ÖSO, İdlib'de karşı saldırı başlattı

ÖSO, İdlib'de karşı saldırı başlattı

Yaklaşık iki haftadır Rusya destekli Suriye rejim güçlerine karşı büyük kayıplar veren ve önemli mevziler kaybeden Suriyeli muhalifler, İdlib'in güneydoğusunda karşı saldırı başlattı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Moskova'da Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile yapacağı görüşme öncesi yaşanan çatışmalarda Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) üç köyü geri aldığı belirtiliyor.

Dubai merkezli El Arabiye Televizyonu'na göre ÖSO tarafından yapılan açıklamada saldırıda Suriye rejim güçleri ile İdlib’deki destek milislerinin hedef alındığı belirtiliyor.

Açıklamaya göre operasyonu Hiras el Din ve Ensar el Tevhid militanları yürütüyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de, çatışmaların Han Şeyhun'un doğusundaki bölgelerde yoğunlaştığını belirtiyor. Gözlemevi'ne göre çatışmalarda en az 23 rejim askeri ve milis gücü ile 13 muhalif milisin öldüğünü öne sürüyor.

Muhalif gruplar çatışmalarda aralarında Rus yapımı 9M133 Kornetlerin de bulunduğu çok sayıda güdümlü anti tank füzenin ele geçirildiğini ileri sürüyor.

Sahadan bilgi veren Step Haber Ajansı da muhaliflerin grad füzeleri kullandığını iddia ediyor.

Geçtiğimiz Salı günü Han Şeyhun kasabasının rejim güçlerinin eline geçmesi ve kasabanın güneyindeki Murek'te bulunan Türk gözlemevinin Suriye rejim güçlerinin ortasında kalması Türkiye'de alarm zillerinin çalmasına sebep olmuştu. Akabinde Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin'le telefonda görüşmüş, iki lider bugün Moskova'da yüz yüze görüşmeyi kararlaştırmıştı.

Saldırıların durmaması haline rejim güçlerinin sonraki hedefinin Maarat el Numan kenti olduğu belirtiliyor.

Erdoğan ve Putin'in bugün zirvesinden bir ateşkes ya da çatışmaları durduracak başka bir formülün çıkmaması durumunda çok kanlı çatışmaların yaşanmasından endişe ediliyor.

Rus ve Suriye rejim güçlerinin artan bombardımanları karşısında zor durumda kalan muhaliflerin, Türkiye'den beklenen askeri desteği sağlamaları durumunda rejim güçlerine karşı cephede dengeyi kurabilecekleri de iddia ediliyor.