Orta Doğu uzmanları: Fıratın Doğusuna saldırının geniş kapsamlı sonuçları olur!

Orta Doğu uzmanları: Fıratın Doğusuna saldırının geniş kapsamlı sonuçları olur!

 

ABD ve Türkiye yetkilileri arasında Rojava'nın geleceği konusundaki ilk tartışma sona erdi. Görüşmeler ikinci gününde devam ediyor.

ABD ile müttefiklik ilişkisi 15 Temmuz’dan bu yana derin bir yara alan Türkiye, Rusya’dan S-400 alımı sonrası bu kez de Fırat’ın doğusuna saldırı ile bir kriz diplomasisinde.

ABD, güvenli bölge konusunda Türkiye’yi iknaya çabalarken Ankara, saldırı konusunda ABD’ye rağmen geri adım atmayacağı mesajlarını yineliyor.

Orta Doğu’yu yakından takip eden gazeteci Wladimir van Wilgenburg, olası Türkiye saldırısının geniş kapsamlı sonuçları olacağını söylüyor. 

Gazeteci, Kurdistan 24’te Laurie Mylroie imzasıyla yayımlanan haberdeki “IŞİD’in yeniden canlanmasını hızlandırabilecek bir girişim olabileceği” görüşünü paylaşıyor.

Haberde, DSG’nin elinde 10 bin civarındaki IŞİD militanı bulunduğuna dikkat çekerek, bunların salınabileceği ve tehdit hâline gelebileceği mesajı veriliyor.

Haberde, CHP milletvekili ve The Foundation for Defense of Democracies'in kıdemli öğretim görevlisi Dr. Aykan Erdemir’in değerlendirmelerine yer veriliyor.

Aydemir, Fırat’ın doğusuna yönelik bir saldırı için, “Muhtemelen Irak’ın Kürdistan Bölgesi’nde başka bir mülteci seli yaratacaktır. Zaten Kürdistan Bölgesi, 1,5 milyondan fazla mülteciye ve yerlerinden edilmiş kişilere ev sahipliği yapıyor. Daha fazlasını kaldıracak konumda değil” görüşünü paylaşıyor.

Yine aynı haberde Orta Doğu Güvenlik Görevlisi Nicholas Heras da, işin ABD-Türkiye ilişkilerine bakan yönüyle ise, Kongre üyelerinin hâlihazırdaki S-400 krizinden doğan Ankara’yı cezalandırma konusundaki kararlılığını yoğunlaştıracağı ve bununla birlikte Türkiye'nin hâlâ bir ABD müttefiki olup olmadığı sorusunu tekrar tartışmaya açacağı yorumunu yapıyor.