OHAL’den sonra Kürt kitaplarının satışında büyük azalma

OHAL’den sonra Kürt kitaplarının satışında büyük azalma

Türkiye’de OHAL ilanı ardından Kuzey Kürdistan’da Kürt kurumların kapatılmasıyla birlikte Kürt kitaplarının satışı %75 azaldı.

Kuzey Kürdistan’da barış süreciyle birlikte Kürtçe kitapların okuma oranı ve basımında bir artış olmuştu. Ancak OHAL’in ilanı ardından Kürtçe kitap ve ürünlerin basımında ciddi bir düşüş yaşandı.

Kürtçe yayınevleri, maddi imkansızlıklardan dolayı kapanmakla yüz yüze. Ancak ticari internet sayfalarının editörlerine göre, Kürtçe kitapların online satışları artmış durumda.

Kanun Hükmünde Kanunnameler  (KHK) ile Diyarbakır’da 2 büyük kitapevi kapatıldı. Kapatılan yayınevlerinden birinin yöneticilerinden Ulaş Gültekin, Kürtçe kitap basımının %75 azaldığını ifade ediyor.

Rûdaw’a konuşan Ulaş Gültekin, şunları belirtiyor:

“Artık kitapevleri ve kitapçılar, Kürtçe kitapları tezgahlarına koymak istemiyor. Devletin kendilerine baskı yapmasından korkuyorlar. Bazı kitaplar ve yazarlar yasaklanmamasına rağmen, kitapevleri yine de bu kitaplara sansür uyguluyor.”

10 Kürtçe kitabı ve 4 kitap hazırlığı bulunan yazar Şerefxan Cizîri, “Toplum, savaş ve ekonomik krizin olduğu dönemlerde okuma ve öğrenme alışkanlıklarından uzaklaşıyor’’ dedi.

Cizîrî, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Eskiden Kürtçe gazeteler vardı ancak kapatıldı. Yayınevleri kapatıldı, kitaplar yasaklandı. Bu yüzden Kürtçe okuma oranında düşüş var. Kitaplara talep olmayınca, kitapevleri maddi anlamda zorlanıyor ve kapanıyor.’’

 Online satışlarda artış

İnternet kitap sayfası editörü Vedat Aktekin, Kürt kitaplarının online satışında geçtiğimiz yıllara göre artış olduğunu belirtti. Ancak okuyucuların kimliklerinin açığa çıkmasını istemediğinin de altını çizdi.

Vedat Aktekîn, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Okurlar sipariş veriyor. Ancak sipariş verdikleri kitapları kargoya verirken kutulara iyi sarmamızı ve iyi gizlememizi istiyorlar. Türkiye şehirlerine giden siparişlerde isimlerini vermek istemiyorlar.’’

Kuzey Kürdistan’daki istatistiklere göre her 10 kişiden biri Kürtçe yazıp okuyabiliyor.

OHAL’den sonra sadece Diyarbakır’da 6 Kürt yayınevi kitap basmaya devam ediyor. Kalan yayınevleri de yıllık sadece 250 kitap basabiliyor.