Neçirvan Barzani: Kadına yönelik şiddete karşı duracağız

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için kadın haklarına destek vermeye devam edeceğini belirtti.

Neçirvan Barzani: Kadına yönelik şiddete karşı duracağız

Neçirvan Barzani, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Barzani, “Kürdistan, koronavirüs salgını nedeniyle çok zor bir dönemden geçiyor ve evlerde, hastanelerde, sağlık ve eğitim kurumlarında yaşayan kadınlar ağır bir yük altına girdi” dedi.

Kadınların çocuk yetiştirme, vatandaşları korumak, salgını önlemede ve hastaları tedavi etmede mücadelenin ilk saflarında yer aldığını belirten Barzani, çabalarından dolayı kadınlara teşekkür etti.

Başkan Barzani, şu ifadeleri kullandı:

“Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nün yıldönümünde, kadınların haklarına desteğimizi ve kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak için sürekli çalıştığımızı teyit ediyoruz. Koronavirüs salgını nedeniyle tüm dünya gibi Kürdistan çok zor bir dönemden geçiyor ve evlerde, hastanelerde, sağlık ve eğitim kurumlarında yaşayan kadınlar ağır bir yük altına girdi.

Çocuk yetiştirme, vatandaşları koruma, salgının yayılmasını önleme, yaralı ve hastaları tedavi etme mücadelesinde kadınlar ilk sırada yer aldı. Kürdistan'daki tüm sağlık ve eğitim kurumlarında çalışan tüm hemşireler, doktorlar ve çalışanlarına hizmetleri ve çabaları için teşekkür ediyorum.

Covid-19 salgınının yansımalarından biri olan ekonomik ve mali kriz, siyasi komplikasyonlarla birlikte kadınların kazanımlarını tehlikeye atıyor ancak Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile birlikte kazanımlarını korumak, şiddeti ortadan kaldırmak ve sosyal adaleti sağlamak için çalıştığımıza dair Kürdistanlı kadınları temin ediyoruz. Kadınlara yönelik taciz ve istismarla her yerde ve her düzeyde mücadele edeceğiz.

Şiddet, bir insan hakları sorunu ve tüm toplumun ilgilendiriyor. Erkekler daha aktif rol oynayarak çözümün büyük bir parçası olmalı ve şiddeti sona erdirmede rol almalıdır. Koronavirüs nedeniyle uygulanan karantinada, erkeklerin kendilerini gözden geçirmeleri ve evlerin sadece dinlenme yeri değil, annelerimize, kız kardeşlerimize, eşlerimize ve çocuklarımızı yetiştirmeye yönelik işbirliği ve görevlerimizi yerine getirme yeri olduğunu fark etmeleri için önemliydi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı olarak, kadın haklarını korumak ve cinsiyet farklılıklarına dayalı şiddetle mücadele etmek için Hükümetle koordinasyon ve işbirliği yapıyoruz. Uluslararası toplumu, bu konuda Kürdistan Bölgesi'nin en büyük kurumlarını aktif olarak desteklemeye çağırıyoruz. Kadınlara, işbirliğimizin ve koordinasyonumuzun daha iyi sonuçlar elde etmeye devam edeceğine dair güvence veriyoruz.

Çalışmaların sadece bu on altı gün ile sınırlı kalmamasını, tüm kadın ve erkeklerin şiddeti ortadan kaldırmak, barış, eşitlik ve adalet hedeflerimize ulaşmak için her gün çalışmalarını umut ediyorum.”