NATO toplantısının ardından Türkiye ve Ermenistan açıklaması

NATO Savunma Bakanları toplantısının ardından bir açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Doğu Akdeniz sorunu konusunda verimli bir görüş alışverişi yapıldığını söyledi.

NATO toplantısının ardından Türkiye ve Ermenistan açıklaması

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Stoltenberg, D. Akdeniz'de tansiyonun düşürülmesi için girişimlerin sürdüğünü belirtti ve ekledi:

"Bölgede yaşanacak bir askeri gerilim sırasında can kaybını önlemek sadece oradaki gemi kaptanları veya savaş pilotlarının sorumluluğu olarak düşünülemez. Tüm bu yük onların omuzlarına bindirilemez. Bu sorumluluğun burada politik seviyede bizlerce alınması lazım. Kurduğumuz kırmızı hat ve ayrıştırma mekanizması ile önemli bir alan sağladık. Tüm üyelerimiz de bu girişimi destekliyor."

Dağlık Karabağ'da devam eden Azeri-Ermeni gerilimine de değinen Stoltenberg, Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan'a her iki tarafın da gerilimi düşüren adımlar atması gerektiğini söylediğini aktardı ve şunları söyledi:

"Her iki ülke de NATO'nun ortaklarıdır dolayısıyla Brüksel'e gelip beni ziyaret etmek isteyen Ermenistan Cumhurbaşkanı'nıyla elbette görüştüm, Azerbaycan'ın lideri gelmek isterse onunla da görüşürüm. Sayın Sarkisyan'a Türkiye'nin bizim için değerli bir müttefik olduğunu ilettim. Tarafların bu çatışmada sivillerin hedef alınıyor olmasının bizi ne kadar endişelendirdiğini de dile getirdim. Dolayısıyla her iki tarafa da sağduyulu hareket etme ve tansiyonu düşürerek ateşkes oluşturma çağrısı yapıyoruz. Bu meselenin siyasi yollarla bir çözümü olmak zorunda.

Evet durum çok ciddi ve tüm NATO müttefikleri bu konuda çok endişeli. Ancak NATO bu çatışmanın bir tarafı değil ve müdahil değil. Ben siyasi çözüm kolay olacak demiyorum ama ileri doğru gitmek için de bundan başka bir çözüm yok. Mutlaka her iki tarafın da saygı duyup uyacağı bir ateşkes olmalı. Türkiye de bu bölgedeki etkisini tansiyonu düşürmek için kullanmalıdır."

 

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz