NATO askerî uzmanı: 'Erdoğan’ın cesaretinin sebebi Putin gibi davranması'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tüm yıl boyunca Rus lider Vladimir Putin’i küçük düşüren eylemlerde bulunduğu, bunu yapabilmesinin sebebinin ise Putin gibi davranması olduğu öne sürülüyor.

NATO askerî uzmanı: 'Erdoğan’ın cesaretinin sebebi Putin gibi davranması'

Alman Axel Springer Yayınevi grubuna bağlı ekonomi ve iş dünyasının önde gelen haber portalı Business Insider’da (BI) yayınlanan haberde şu an, Azerbaycan'ı Dağlık Karabağ’da Rusya destekli Ermenistan'a karşı verdiği mücadelede destekleyen Türkiye’nin geçtiğimiz yıl da Suriye ve Libya'da Rusya'ya karşı verilen vekâlet çatışmalarına dahil olduğu belirtiliyor.

Ortadoğu’da görev yapan ve ismini açıklamadığı bir NATO askerî analistinin, “Türkiye'nin vekâlet savaşlarına katılmadaki cesareti aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin gibi davranmasından kaynaklanıyor. Erdoğan büyük olasılıkla Putin’in daha önceki askeri eylemlerinden dolayı Batı’da az tepki almasından da cesaretlenmiş olabilir” şeklindeki sözlerine de yer veren BI, aynı analistin, “Erdoğan da Putin'in yaptığı gibi dünyanın ne düşündüğünü umursamayan ve en azından şimdilik Putin'in 2020 planlarının çoğunu köstekleyen bir adam" şeklindeki nitelendirmelerini de aktarıyor.

Türkiye’nin Rusya destekli güçlere karşı giderek daha fazla vekalet çatışmasına girdiğini ve buralardaki başarısı ile Putin'i tüm yıl boyunca küçük düşürdüğünü de yazan BI, aynı NATO analistinin, "Erdoğan, Putin'den daha Putin oldu" şeklindeki sözlerine vurgu yapıyor. 

NATO analisti Erdoğan'ın, Putin Suriye ve Libya'da uzun vadeli bir varlık oluştururken, Ukrayna'nın büyük bir kısmını koparırken Batı'dan gördüğü az tepki karşısında cesaretlendiğine de inanıyor.

NATO analisti BI’ya şu açıklamaları yapıyor: "Erdoğan ucuz ama etkin drone programına bakıyor ve neden aynısını yapmayayım diye düşünüyor. Bu taktikler, en iyi Putin'in kendisinin kullandığı yerlerde işe yarıyor."

Bu yıl başlarında Rusya’nın Libya'daki savaş ağası Halife Hafter’in başkent Trablus’u alması ve BM tarafından tanınan hükümetle savaşması için bu ülkeye paralı askerler, silahlar ve hava desteği sağladığını aktaran BI, “O zamanlar Putin - ve Mısır ve BAE'deki müttefikleri - kârlı petrol anlaşmaları, uzun vadeli bir askeri varlık ve dünyanın önemli bir yerinde dost bir hükümetle sonuçlanacak kolay bir zafer elde edeceklerini düşünüyorlardı.

Ancak Türkiye de kendisi için bir fırsat gördü ve nihayetinde Rus ilerlemesini durduran, ateşkes ve müzakereleri zorlayan Trablus hükümetine destek için güçler gönderdi” diyor.

Geçen Ekim ayında da Türk ordusunun Rusya destekli Suriye hükümeti birliklerini durdurmak için ilk kez Suriye'nin İdlib eyaletine girdiğini aktaran BI, bir kez daha insansız hava araçlarının desteğiyle Türklerin, Suriye'nin ilerlemesini durdurduğuna işaret ediyor.

NATO analisti BI’ya demecinde, "Bunu bu kadar ucuz ve kolay kılan şey drone'lardır. Erdoğan, bazı drone'ları ve çeşitli Suriyeli gruplardan topladığı paralı askerleri riske atabilir ve her seferinde de bu işe yarıyor: NATO'dan bazı eleştiriler ve bazı telefonlar alıyor ama Putin ile Kırım'da gördüğü gibi, kimse bir şey yapmayacak" diyor.

Türkiye'nin Libya ve Suriye'deki ucuz başarısının, artık Azerbaycan adına Dağlık Karabağ'a müdahale etmesini kolaylaştırdığını da aktaran BI analistin, "Türkler, bu durumun Ortadoğu'da çalıştığını görüyor ve herhangi bir kaybının olmadığını görüyor: Ermenilere karşı Azeri kuzenlerine yardım etmek Türkiye'de her zaman iyi bir seçim olacak. Askeri maliyeti ise bazı değiştirilebilir drone'lar ve Suriyeliler. Eski Sovyetler Birliği'nde neredeyse hiçbir ücret ödemeden Putin'i çılgına çevirecek" şeklindeki sözlerini de aktarıyor.

BI haberinin devamında şu bilgileri aktarıyor:

“Perşembe günü Rus Duması istihbarat komitesinin önemli bir üyesi olan Konstantin Zatulin Rusya'nın, Gürcistan'ın hava sahasının çatışmanın her iki tarafınca da kullanılmaması yönündeki talebini yerine getirmeyeceğini söyledi. Gürcistan, Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan ile sınır komşusu ve bu yöndeki talebi, denize çıkışı olmayan Ermenistan'a yardım göndermeyi zorlaştırabilecektir.

Freedom House özel araştırmalar direktörü Nate Schenkkan, Türkiye'nin Dağlık Karabağ ihtilafına girerken uluslararası eleştiri veya kısa vadeli yaptırım olasılıklarını görmezden gelmeye karar verdiğini, bunu Putin'in de defalarca yaptığı bir kumar olduğu yönünde bir tweet attı.

Ancak NATO analisti, Türkiye'nin böyle bir saldırganlığının uzun vadeli sonuçlarının belirsizliğini koruması gibi, Putin'in Orta Doğu ve Kafkasya'daki planlarının da kısa vadeli sonuçlarının belirsizliğini koruduğunu söylüyor.

Analist, "Rusya, Türkiye'nin ucuz insansız hava araçlarını konuşlandırmasını" durdurana kadar "Putin'in bir sorunu olacak" diyor.

NATO analisti Erdoğan'a atıfta bulunarak, "İşte Putin'in yaptığı gibi dünyanın ne düşündüğünü umursamayan bir adam var ve en azından şimdilik Putin'in 2020 planlarının çoğunu köstekledi" diyor.