Musul Başpiskoposu: Kürdistan Bölgesi’nde vatandaşlık her şeyin üstündedir

Musul Başpiskoposu Metran Necip Musa Mikhail, Kürdistan Bölgesi’nde dinler ve farklı etnik grupların eşit seviyede değer gördüğünü ifade ederek, “Kürdistan Bölgesi’nde vatandaşlık her şeyin üstündedir” dedi.

Musul Başpiskoposu: Kürdistan Bölgesi’nde vatandaşlık her şeyin üstündedir

Başpiskoposu Musa Mikhail Kürdistan Bölgesi’nin Hristiyan vatandaşlarının durumunun yanı sıra IŞİD sonrası Irak’ı terk eden Hristiyanlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Irak’ın genelinde yaşayan Hristiyanların sayısına ilişkin ellerinde resmi bir veri olmadığını ifade eden Başpiskopos Mikhail, “Irak ve Kürdistan’da yaşayan Hristiyanların sayısına ilişkin elimizde yüzde 100 bir veri yok. Irak genelinde 400 ile 500 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Bu sayı daha önce bir milyonun üzerindeydi. Ancak büyük bir kısmı batı ülkelerine diğer bir kısmı ise komşu ülkelere sığındı. Şu anda Hristiyanların büyük bir bölümü Kürdistan Bölgesi’nde yaşıyor” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nin Hristiyan toplumu için yaşanılabilir bir yer olduğunu ifade eden Başpiskopos Mikhail, “Irak’ta Hristiyanların göçü nispetten daha azaldı. Irak’ta durumun düzelmesi ve Kürdistan Bölgesi’nin Hristiyanları samimi bir şekilde karşılaması tıpkı IŞİD’ın saldırıları sonrası karşıladığı gibi Hristiyanların kalmasına vesile oluyor. Aynı zamanda yurtdışına çıkanların da geri dönmeyi düşünmelerini sağlıyor. Yurt dışında olan birkaç ailenin geri döndü, özellikle de Fransa’da. Kürdistan Bölgesi’ndeki yaşamayı daha iyi buluyorlar” diye konuştu.

IŞİD’in 2014 yılında Musul’a saldırmasının ardından binlerce Hristiyan dinine mensup vatandaşın yurt dışına göç ettiğini anımsatan Musul Başpiskoposu, son 6 yılda yaklaşık 500 bin Hristiyan’ın göç ettiğini söyledi.

Kürdistan’da yaşayan Hristiyanların durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başpiskopos Musa Mikhail, şunları kaydetti:

“6 Ağustos 2014’te o kara gecede ben de diğer binlerce insan gibi Kelek sınırına doğru kaçtık. Hristiyanlar, Müslümanlar, Şebekler ve Feyliler olmak üzere binlerce farklı etnik kökenli insanla birlikte Kürdistan’a sığındık. Peşmerge kardeşlerimiz geçişimize izin verdiler ve bizi çok sıcak karşıladılar. Bugün baktığımızda Kürdistan Bölgesi örnek bir yer yasalar uygulanıyor ve bütün farklı etnik gruplar farklı din ve görüşler aynı seviyede saygı görüyor. Kürdistan Bölgesi’nde vatandaşlık her şeyin üstündedir.” / Rudaw