'Mustafa Karasu ve DMO komutanları görüşmüş...İran, PKK'yi de bilerek ıskalıyormuş'

'Mustafa Karasu ve DMO komutanları görüşmüş...İran, PKK'yi de bilerek ıskalıyormuş'

ABD'nin insansız hava araçlarıyla saldırı düzenleyerek İranlı komutan Kasım Süleymani'yi öldürmesine tepki olarak, İran'ın Irak'taki iki ABD askeri üssünü vurmasının yankıları sürüyor. İran, saldırıda 80 ABD askerinin öldürüldüğünü iddia ederken, Trump yönetimi hiçbir askerin hayatını kaybetmediğini belirtti. Rudaw yazarı Ali Tahsin, İran'ın intikam yeminleri ettikten sonra, iki üsse balistik füzelerle saldırı düzenlediğini ve sözünü tuttuğunu ancak saldırının amacının kamuoyunu yatıştırmak olduğuna dikkat çekiyor. 

Pentagon'dan bir yetkilinin, İran'ın füzeli saldırılarda bilinçli olarak ABD güçlerini ıskaladığı yönündeki sözlerini hatırlatan Tahsin, "Erbil’e yönlendirilen füzenin hedefinden 50 Km ilerisinde yere çakılması bu senaryoyu doğrular vaziyette. Halbuki İran’ın envanterinde uzun menzilli daha dakik füzeler bulunuyor. Bunu bir örneğini 2018 yılında İran Kürdistanı Demokrat Partisi’nin Koya şehrinde kale niteliğinde olan karargâhına yönelik saldırılarda gördük ki o saldırılarda istenen noktalar isabetli vurulmuştu" yorumunu yaptı.

Tahsin bir PKK'li ile İranlı bir komutan arasında geçtiği iddia edilen bir diyaloğu ise şu satırlarla yazısına taşıdı:

"2007 yılında İran Devrim Muhafızları Ordusu (Pasdaran) Kürdistan Bölgesi ile Rojhılat sınırında bulunan bölgelerde PKK kamplarına yönelik Katyuşa saldırısı düzenliyor. Ancak ne hikmetse bir türlü hedefi tutturamıyor. İran tarafından günlük yapılan saldırıları görüşmek için bir gün PKK’nin kurucularından Mustafa Karasu ile Pasdaran Komutanları sınırda bir yerde buluşuyor.

Karasu, İranlı Komutana ‘Bizim size her hangi zararımız yok niye saldırıyorsunuz? Yaptığınız atışlarda hem kendi bütçenize hem de bölgeye zarar veriyorsunuz, üstelik yaptığınız atışlarda hedefi tutturamıyorsunuz” dediğinde İranlı Komutan harita üzerinde Karasu’ya hem kendisinin kaldığı sığınağı hem de PKK kamplarının yerlerini tek tek göstererek, “Yerinizi zaten biliyoruz arzu edersek hedefi tuttururuz” demiş. İran’ın saldırılarında neden karavana attığını duyan PKK'li yönetici de şoke olmuş.

Gelelim Erbil ve Any el-Esad üsslerine yönelik saldırılara. Bu gün sabah karşı İran’ın ABD askeri üslerine yaptığı saldırıları da aynı şekilde olduğunu düşünüyorum.

Tahran yönetimi, "bakınız biz ABD’nin askeri unsurlarına yönelik 15 balistik füze yönelterek misillememizi yaptık ve şehitlerimizin intikamını aldık" demeye getirdiler.

ABD’nin tepkisini ölçmek için de İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, sabaha karşı attığı twitte “Gerilimi tırmandırmak ve savaş istemiyoruz, ancak kendimizi herhangi bir saldırıya karşı koruyacağız” dedi.

Soru şu hemen hemen aynı mesafede bulunan bir ABD askeri üssüne gönderilen bir balistik füze neden tam hedefine isabet etmedi?

Amaç sadece gövde gösterisi miydi? Yoksa kamuoyunu yatıştırıp ABD ile müzakere kapısını aralamak mı? Bana göre ABD’de bundan fazla ileriye gidemeyecek ve müzakere yoluna gidilecektir."