Munzur Dağları’nın tamamı maden sahası ilan edildi!

Dünyanın en temiz su kaynaklarının olduğu Munzur Dağları’nın tamamının maden sahası ilan edildiği açıklandı.

Munzur Dağları’nın tamamı maden sahası ilan edildi!

Dünyanın en temiz su kaynaklarının olduğu Munzur Dağları’nın tamamının maden sahası ilan edildiği açıklandı.

Türkiye’de yeraltı kaynakları bakımından en fazla çeşitliğe ve zenginliğe sahip olan Yukarı Fırat havzasında bulunan Dersim’de her geçen gün yeni maden sahaları açılıyor. 145 maden projesinin bulunduğu Dersim’de, şimdi de 60 kilometre uzunluğundaki Munzur Dağları’nın tamamının maden sahası ilan edildiği ortaya çıktı.

Dersim’deki maden aramalarına ilişkin kaygılarını dile getiren Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu üyesi ve Metalürji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük, “Bu bölgeyi, maden sahası olarak görüyorlar. Bu bölgede, dünyanın en değerli temiz suyu kaynakları var” dedi.

 60 kilometrelik uzunluğundaki Munzur Dağları’nın tamamının maden sahası ilan edildiğini dile getiren Küçük, maden ve su kaynaklarına sahip olma üzerinde yürütülen güç ve iktidar ilişkilerine dikkat çekti.  Küçük, şöyle devam etti: “İsrail ile Filistin arasındaki savaş, din savaşı değildir su savaşıdır. Bu coğrafyalarda, savaş araçtır. Bu bölgeleri insansızlaştıracak, kimliksizleştirecek. Kimliksizlik, onursuzluktur aynı zaman da. Amaç, bölge insanlarını kendini geçindiremeyecek duruma getirmek” dedi.

Dersim’in tehlike içerisinde olduğuna vurgu yapan Küçük, “Her tarafımızda su akıyor, ama burada pet şişede su içiyoruz. Buranın halkı bunu kanıksamış” eleştirisinde bulundu. Sadece festivaller ile Dersim meselesini anlamanın mümkün olmadığının altını çizen Küçük, “Dersim’in doğasına saygılı bir şekilde o coğrafyada yaşanan sorunları da görmek gerekiyor. Dersim, inanç konusunda dejenere oldu. Bölgenin inancında en küçük canlıya bile saygı vardır. Ancak, bu durum yavaş yavaş kalkıyor” ifadelerini kullandı.

Maden sahası ilan edilen alanın Ovacık Tunceli sınırları içerisinde 43 bin 350 hektarlık bir saha olduğunu belirten Avukat Barış Yıldırım “Bu Munzur Milli Parkı’ndan daha büyük bir saha” dedi. Bu sahanın altın, gümüş, krom ve bakır gibi maden projelerine ruhsatlandırılmış durumda olduğunu anlatan Yıldırım “Bu maden ruhsatı kapsamında 5 ayrı saha var. Beş ayrı sahadan ilk yapımına karar verilen ve ÇED gerekliliği kararı alınan Geyiksu’dakine bir dava açtık. Dava sırasında bilirkişi, ‘Munzur havzası Türkiye’nin en güçlü florastik zenginliğine sahip sahalarından bir tanesidir. Bu havzanın korunması gerekiyor’ değerlendirmesinde bulundu” diye konuştu.Bunun üzerine projenin iptal edildiğini ve bunun Munzur Havzası için verilen en kapsamlı bilirkişi raporu olduğuna dikkat çeken Yıldırım“Halihazırda burası sahip olduğu çevresel, kültürel ve doğal unsurlar nazara alındığında bu projelerin hukuka aykırı mahkeme kararıyla saptanmıştı” hatırlatmasında bulundu.

Bu maden projeleri hayata geçirilirse Munzur’daki binlerce bitki türünün yok olacağını, yer altı sularının ve yaban hayatının bundan olumsuz etkileneceğini ifade eden Yıldırım

“Erzincan’ın İliç ilçesinde de siyanür kullanılarak yapılan altın üretimininbölgedeki ekolojik ortamaverdiği zarar verilerle saptandı. Hatta o projenin Munzur dağlarına doğru kapasite artırımı söz konusu. Biz ona da dava açtık ve iptal kararı aldık” diyerek Dersim’deki kültürel ve doğal mirası korumak için hukuksal girişimlerde bulunacaklarını söyledi.