MSD: Rusya, çözümde olumsuz rol oynamaya başladı

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eş Başkanı Emine Umer, “Rusya’nın krizin çözümünde olumlu bir rol oynamasını bekliyorduk. Fakat olumsuz bir rol almaya başladılar” değerlendirmesinde bulundu.

MSD: Rusya, çözümde olumsuz rol oynamaya başladı
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçtiğimiz günlerde yaptığı basın açıklamasında ABD’nin Suriye’de Kürtlere "özerk bir devlet" kurmaya çalıştığını söylerken, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Mualim de DSG’yi Suriye’yi "parçalamakla" suçlamıştı. 
 
Anha'ya açıklamalarda bulunan MSD Eş Başkanı Emine Umer, Şam’ın açıklamalarının iyi niyetli olmadığının altını çizerek “İdlib’de kontrolü ele geçirdikten sonra Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelecek. Özerk Yönetim ve MSD Suriye krizinin çözümü için muhaliflerle diyalog konusunda adım attığında Suriye hükümeti bölgeye yönelik tehditlerde bulunuyor. Bölgede özel savaş yürüterek yeniden kontrolü altına almaya çalışıyor” dedi.
 
Emine, “DSG, bu toprakları özgürleştirmek için IŞİD’e karşı binlerce şehit verdi. Suriye hükümeti bunu kabullenmiyor. Sürekli düşmanca bir dil kullanıyor. 2011’den bu yana zihniyetinde hiçbir değişim olmadı. Rusya da Suriye hükümetinin bu politikalarına destek veriyor” ifadelerini kullandı.
 
“Rusya bölgede fitne çıkaracak açıklamalar yapıyor”
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara atıfta bulunan Emine, "Bu açıklamalar propaganda amaçlıdır. MSD projesi ulusal ve demokratik bir projedir. İddia ettikleri gibi Suriye’yi bölme amacı olmadığı gibi, projemizin asıl amacı Suriye'nin birliğidir. Rusya'nın Türk devletiyle çıkarları olabilir veya rejimin Türk devletiyle çıkarları olabilir, bu bağlamda yapılan açıklamalar kendi çıkarlarını gözeterek yapılmış, bölgede fitne çıkarmak amacıyla yapılan açıklamalardır” dedi.
 
“Rusya’nın olumlu rol oynayacağı beklentimiz boşa çıktı”
 
Rusya’nın Suriye krizine olumlu bir katkı yapmalarını beklediklerini ifade eden Emine, beklentilerinin boşa çıktığını Rusya’nın olumsuz rol aldığını kaydetti.
 
 Suriye hükümetiyle diyalog masasına oturmaya hazır olduklarının altını çizen Emine, “Şam hükümeti bu konuda hiçbir olumlu adım atmadı. Bu konuda Rusya’dan beklediklerimiz gerçekleşmedi. Yapılan son açıklamalar bölgedeki tarafları birbirine kışkırtma amacı taşıyor” şeklinde konuştu.