Mike Pence'den Kuzey Kore'ye: Stratejik sabır dönemi sona erdi!

Kuzey Kore'nin başarısız füze denemesinden sonra ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Kuzey Kore'yi "stratejik sabır dönemi sona ermiştir" diyerek uyardı ve Çin'e, Kuzey Kore'nin nükleer ve balistik füze programlarını terk etmesi yönünde daha fazla baskı yapması çağrısında bulundu.

Mike Pence'den Kuzey Kore'ye: Stratejik sabır dönemi sona erdi!

Başkan Yardımcısı Mike Pence Pazar günkü füze denemesinin ABD'nin siber karşı saldırısıyla etkisiz hale getirilmiş olabileceği söylentileri ve Donald Trump'ın güvenlik danışmanının Kore yarımadasındaki gerilimin doruğa ulaştığı uyarıları arasında Güney Kore'ye vardı.

Pence, Pazartesi günü, Kuzey Kore'nin başarısız füze denemesinden bir gün sonra, ağır silahların konuşlandırıldığı Kuzey-Güney Kore sınırında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Washington'un Güney Kore güvenliğine ilişkin tahahüdünün sarsılmaz olduğunu yeniledi.

Pence, dört km. genişliğinde 1953 Kore savaşından bu yana Kuzey ve Güney Kore ilişkilerindeki mesafeli durumun bir işareti olarak askerden arındırılmış alanda (DMZ) bulunan Bonifas kampında yaptığı konuşmada "Babam Kore savaşında ABD ordusunda hizmet etmişti ve şimdi tam da babamın Koreli kuvvetlerle beraber savaşarak özgürlüğünüzü kazanmanıza yardımcı olduğu topraklar üzerindeyiz. Burada, her gün DMZ'deki özgürlük alanında bulunan herkese minettarız. Bu, halklarımız arasındaki sarsılmaz bağların bir göstergesidir." dedi.

Pence, Endonezya ve Avustralya ziyaretlerini de içerecek olan 10 günlük Asya-Pasifik turu kapsamında yer alan Japonya'ya ziyareti sırasında, ABD'nin kuzey-doğu Asya mütefikliği gibi benzer teminatlar teklif etmesi bekleniyor.