Mesrur Barzani: Önümüze çıkacak her türlü olumsuzluklara hazırlıklı olmalıyız

Mesrur Barzani: Önümüze çıkacak her türlü olumsuzluklara hazırlıklı olmalıyız

Başbakan Mesrur Barzani, hükümetin coronavirüsle mücadelede çok örnek bir başarı sergilediğini söyledi.

Başbakan Mesrur Barzani, hükümetin ekonomik kalkınma planıyla ilgili televizyonlardan ortak yayınlanan bir konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmasına Kürdistan Bölgesi halkının Ramazan Bayramı’nı tebrik eden Başbakan, dünyada coronavirüsün yayılması ve petrol fiyatlarının düşüşüyle zorlu bir ekonomik durumla karşı karşıya olunduğunu söyledi

Covid-19 sürecinin başından beri Kürdistan Bölgesi halkının yükünü hafifletmek için hükümet olarak her türlü çabayı gösterdiklerini kaydeden Başbakan, Irak Hükümeti ile yaşanan bütçe anlaşmazlığına da değindi.

Kabinesinin göreve başlamasının ardından Irak Hükümeti ile müzakerelere başladıklarını ve çözüm önerilerini sunduklarını vurgulayan Başbakan, Bağdat’ta Mustafa Kazimi başkanlığında yeni kurulan hükümetle de Kürdistan Bölgesi’nin anayasal haklarını elde etmesi için müzakerelerin devam edeceğini ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen bakanlar kurulu toplantısında ekonomik krizle mücadele planını onayladıklarını söyleyen Başbakan, aynı şekilde bir takım reform yasalarının da bakanlar kurulu tarafından kabul edildiğini ifade etti.

Reformun halkın büyük çoğunluğunun isteği olduğunun bildiren Başbakan, reform sürecinin kişisel ve partisel çıkarlar için engellenemeyeceğini belirtti.

Irak Parlamentosu’ndaki Kürt parlamenterlerden Kürdistan Bölgesi’nin hakları konusunda birlik içerisinde hareket etmelerini isteyen Başbakan, Kürdistan Bölgesi çatısı altında adem-i merkeziyetten yana olduklarını kaydetti.

Kürdistan Parlamentosu’ndaki göreve başlama konuşmasında Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin 27 milyar dolar borçlu olduğunu söylediğini hatırlatan Başbakan, bu borçların büyük kısmının sorumlusunun Kürdistan Bölgesi’nin bütçesini göndermeyen Irak Hükümeti olduğunu söyledi.

Kürdistan Bölgesi gelirlerinin yüzde 80’inin maaş ve ödeneklere gittiğini belirten Başbakan, memurların ise Kürdistan Bölgesi’nin yüzde 20’sini teşkil ettiklerini ve bunun bir sorun olduğunu kaydetti.

Bütçenin maaşlara tahsis edilmesiyle birlikte güçlü bir ekonomik alt yapı için doğru bir şekilde harcanması gerektiğini dile getiren Başbakan, bu konunun siyasi anlaşmazlıklara karıştırılmaması gerektiğini ifade etti.

Hükümet olarak coronavirüsle mücadelede erken önlem aldıklarını belirten Başbakan, tedbirler konusunda halkın gevşememesi gerektiğini ve virüs tehlikesinin devam ettiğini kaydetti.

Halkın doğru olmayan propagandalara itibar etmemesini isteyen Başbakan, “Tüm kriz ve tehditlere rağmen hükümet coronavirüsle mücadelede çok başarılı bir örneklik sergiledi” dedi.