Merkel: Türkiye’yi Kürt ordusuna karşı operasyon için uyardım

Merkel: Türkiye’yi Kürt ordusuna karşı operasyon için uyardım

Almanya Başbakan Angela Merkel, ülkesinin Rojava operasyonun ardından Türkiye’ye silah satışını yasaklayacağını duyurdu.

Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte 9 Ekim’de Rojava’yay yönelik başlattığı operasyon birçok ülkenin tepkisini çekti. Başta Batılı ülkeler ve ABD olmak üzere bir çok ülke Türkiye’ye operasyonu durdurma çağrısı yaptı.

 Türkiye’nin NATO’da üyesi müttefiki olan ülkeler dahi Ankara’ya tepki gösterip silah satışlarını yasakladı.

Angela Merkel, parlamentoda yaptığı açıklamada, “Son günlerde Türkiye’yi Kürt ordusuna karşı operasyon için uyardım, bugün tekrar söylüyorum” dedi.

Merkel, “yaşananların büyük bir insanlık dramı olduğunu” belirterek, “Jeolopolitik etkileri olacak. Almanya, Türkiye’ye bu şartlar altında silah vermeyecek” ifadelerini kullandı.

2018 yılında Almanya, Türkiye’ye 243 milyon euro değerinde silah ihraç etmişti. Bu Almanya’nın toplam silah satışının yaklaşık üçte birine denk geliyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass 12 Ekim’de yaptığı açıklamada Türkiye’ye silah satışının durdurulduğunu belirtmişti.

Türkiye ve ÖSO’nun (yeni adı Suriye Milli Ordusu) saldırısı sonucu Rojava’da yaşanan savaştan dolayı on binlerce sivil evlerini terketmek zorunda kaldı. Ayrıca Kürt illeri ve Rojava’da yüzden fazla sivil hayatını kaybetti, beşyüzden fazla sivil yaralandı.