Menbiç Askeri Konsey yetkilisi: "NATO üyesi bir Ülke bile Menbiç'e operasyon düzenlerse koalisyon müdahale edecek!

Menbiç Askeri yetkilisi Muhahammed Ebû Adel, ABD ile Türkiye görüşmelerini, Menbiç’in son durumunu, Fransa ile gelişen ilişkileri ve olası bir operasyonu İZNEWS’e değerlendirdi.

Menbiç Askeri Konsey yetkilisi: "NATO üyesi bir Ülke bile Menbiç'e operasyon düzenlerse koalisyon müdahale edecek!

Menbiç Askeri yetkilisi Muhahammed Ebû Adel, ABD ile Türkiye görüşmelerini, Menbiç’in son durumunu, Fransa ile gelişen ilişkileri ve olası bir operasyonu İZNEWS’e değerlendirdi.

İlk olarak tüm dünyanın merakla takip ettiği, Fransa askerlerinin Menbiç’e gelişini sormak istiyoruz, Fransa askerleri geldi mi, ya da ne zaman gelecekler? Bir takvimi var mı?

Askerlerin gelip gelmediği konusunda bir açıklama yapamam. Ama, Fransa ile aramızda bazı görüşmeler devam etmekte. Görüşmelerimizin resmi mutabakata dönüşmesini bekliyoruz; eğer mutabakatımız resmileşirse kamuoyuna deklare ederiz. Tabi ki Menbiç hareketli bir zaman yaşıyor, gelen giden vardır.

Görüşmeleriniz “asker gönderme” veya “Menbiç’e yerleşmeye” ilişkin mi?

Esas bunun üzerinden devam ediyor. Fakat kapsamlı konular üzerinde de görüşmeler devam ediyor. Zaten koalisyonun askerleri var burada, daha da çoğaldılar.

Basında ve sosyal medyada paylaşılan görüntü ve fotoğraflarda, Menbiç ile Fırat kalkanı hattı baya hareketli…
Evet, hareketli günler yaşıyoruz. ABD öncülüğündeki koalisyon, kalabalık bir sevkiyat yaptı. Savaşa hazırlık sevkiyatı diyebiliriz. Biz, Menbiç Askeri Konseyi, geri mevzilere çekildik. Koalisyon, Menbiçe yönelik tüm saldırılara karşılık verecek şekilde pozisyon aldı.

NATO üyesi olan Türkiye olsa bile mi?

Bize aktarılan rapora göre, Evet.

Yaklaşık iki hafta önce, ABD’den sivil ve askeri heyetler size geldiler. Basına da bayağı konu oldu. Açıkçası bayağı merak konusu. Ne için geldiler, ne konuşuldu? Ya da size aktarılan bir bilgi var mı?

Bizim de o heyetlerle görüşmelerimiz oldu. Menbiç konusunda kararlılar. Sivil heyetler, Menbiç’te nasıl daha iyi bir istihdam yaratılabilir, siyasi talepleri nelerdir, nasıl yaşamak isterler gibi konularda görüşmeler yaptılar. Rapor hazırladılar. Sanırım Beyaz Saray’a sunacaklardı. Bir de askeri olarak, kesinlikle Menbiç’ten çekilmeyeceklerini çok net bir şekilde, hem bize hem de görüştükleri kurum temsilcilerine aktardılar. ABD, “Siz Menbiç’ten çekilseniz bile, biz çekilmeyiz!” dedi. “Burayı beraber aldık, IŞİD’e karşı nasıl beraber çatışıp Menbiç’i aldıysak, saldıran tüm güçlere karşı da beraber çatışırız.” bize aktardıkları bunlardır.

Siz böyle aktarıyorsunuz ama Türkiye ve ABD arasında “Menbiç’in geleceği için toplantılar ve müzakereler” yapılıyor. Beraber çalıştığınız uluslararası koalisyon bunun hakkında ne diyor?

Farkındayız. Bunları da kendilerine sorduk, bize şunu dediler: “Bu müzakerelerde biz, Türk tarafına; Menbiç’ten çıkmayacağımızı, herhangi bir saldırı anında Menbiç’i savunacağımızı net bir ifade ile iletiyoruz. Bu müzakereler de Menbiç’ten birilerinin gitmesi veya Menbiç’e birilerinin gelmesi için yapılmıyor. Türk tarafına, Menbiç’te mevcut yönetim ve askeri güçle birlikte ABD’nin ne düşündüğünü net aktarmak üzerine böyle bir girişim başlatıldı.”