McGurk: "Dünya yıllardır böyle bir savaş görmedi"

McGurk: "Dünya yıllardır böyle bir savaş görmedi"

Koalisyonda rol üstlenen 30 üye ülke temsilcisinin katıldığı IŞİD'e karşı uluslararası koalisyon üyelerinin haftalık toplantısında, Musul ve Rakka operasyonları ve IŞİD'in küresel ölçekte yok etmek için gerekli mücadele yöntemleri tartışıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ABD Başkanı IŞİD ile Savaş Özel Temsilcisi Brett McGurk, Musul’un DAİŞ’ten temizlenmesinin DAİŞ’in bittiği anlamına gelmediğini söyledi.

Toplantıda Irak, Suriye, Kuzey Afrika ve Batı Asya’da terör örgütü IŞİD'in durumunun tartışılacağını belirten McGurk, IŞİD’le mücadelenin devam edeceğini belirterek uluslararası koalisyonun savaş IŞİD'le macadelenin devam ettiği savaş alanlarında gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Koalisyonun IŞİD’le mücadele kapsamında 100’e yakın yerleşim birimi ve bu yerleşim birimlerinde yaşayan 4 milyona yakın insanın IŞİD'ten kurtarıldığını belirten McGurk, mücadelenin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için ise koalisyonun 100 binden fazla savaşçıyı eğittiğini söyledi.

"Dünya yıllardır böyle bir savaş görmedi"

Musul operasyonunun zor bir operasyon olduğunu vurgulayan McGurk "Dünya yıllardır böyle bir savaş görmedi. Eski Musul'un her yerinde teröristler vardı; teröristler her yere keskin nişancılar yerleştirdi. Hastaneleri, yaşam alanlarını yıktılar, yerle bir ettiler." diye konuştu.

Musul'un IŞİD'den temezlenmesi sonrası süreçle igili de konuşan McGurk IŞİD sonrası Musul için bir plan hazırladıklarını söyledi.