Mazlum Kobani: 'Bir çözüm olacaksa bu siyasi bir çözüm olmalıdır'

Suriye’deki krizin ancak siyasi yollarla çözülebileceğini belirten DSG Genel Komutanı Mazlum Kobani, “Kuzey ve Doğu Suriye olmadan Suriye’de çözüm olması mümkün değil. Suriye’nin yeniden yapılandırılması projesi biz olmadan mümkün değil” dedi

Mazlum Kobani: 'Bir çözüm olacaksa bu siyasi bir çözüm olmalıdır'
Rojava ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıların ve tehditlerin devam ettiği bu günlerde Özerk yönetim ile Suriye Demokratik Güçleri’nin (DSG), Suriye rejimi ile diyaloğun sürdürmesi gerektiğini belirten Mazlum Kobani, Suriye rejimini sorumlu davranmaya ve çözümde ön açıcı olmaya çağırdı.
 
Hiçbir zaman Suriye’de ortaya çıkan krizin bir parçası olmadıklarını, kendilerine saldırıların gelişmesine karşın topraklarını savunduklarını ve IŞİD örgütünü kendi bölgelerinden çıkarttıklarını söyleyen Kobani, “Buralarda bir çözüm olacaksa bu siyasi bir çözüm olmalıdır. Rojava ve Doğu Suriye olmadan Suriye’de çözüm olması mümkün değil” şeklinde konuştu.
 
Yaşanılan süreci, Suriye rejiminin diyaloğun önünü neden tıkadığını söyleyen DSG Genel Komutanı Mazlum Kobani, “Suriye’nin geleceğini düşünseler ne bu tarz bir açıklama yaparlar ne de çözüme engel olurlar. Biz 2011 yılında Suriye krizinin ilk anından itibaren bu sürece nasıl yaklaştığımızı, Suriye devleti ve diğer ülke devletleri de biliyor” dedi.
 
‘ZİHİNSEL DEĞİŞİM ŞART’
“Suriye rejimi şovenist zihniyetini sürdürüyor, zihniyet alanında bir değişim sergilemiyor. Hatta bunu yapmak da istemiyor. Bundan kaynaklı da yapılan açıklamalara kendileri de inanmıyor” diyen Kobani, çözümün önünü tıkayan açıklamaların da farklı kesimlerce kendilerine yaptırıldığını söyledi.
 
DSG Genel Komutanı, “Birileri istediği için bu açıklamaları yapıyorlar. Gerçekten Suriye’nin geleceğini düşünseler ne bu tarz bir açıklama yaparlar ne de çözüme engel olurlar. Bizim 2011 yılında, Suriye krizinin ilk anından itibaren bu sürece nasıl yaklaştığımızı, Suriye rejimi de diğer devletler de çok iyi biliyor. Bütün Suriye için esas hedefimiz Suriye’nin parçalanmasını engellemek ve büyük savaşların önüne geçmekti” diye vurguladı.
 
‘ÜÇÜNCÜ YOLDAN VAZGEÇMEDİK’
 Daha ilk günden Suriye meselesinde üçüncü yol olarak varlığımızı ortaya koyduk ve sürdürdük. Dışardan gelen güçler ile rejim arasında yaşanan savaşta hiçbir zaman taraf olmadık. Suriye’nin ulusal değerlerini esas aldık. Kendi bölgelerimizin savunmasını esas aldık. Onların arasındaki çıkar çatışmalarına karışmadık. Şu anda da aynı pozisyonumuzu koruyoruz, buna göre de hareket ediyoruz.”
 
Suriye rejiminin tutumu bu bölgede çözümü destekleyen bir tutum değil. Suriye krizinin çözümü için yaptığımız görüşmelerde bu diyaloğu sürekli Suriye rejimi tıkıyor” dedi.
 
‘SİYASİ ÇÖZÜM OLMALI’
Rojava ve Doğu Suriye’nin, Rusya desteği ile özgürleştirilen Dera, Suveyda, Humus, Doğu Guta ve Şam gibi olmadığına dikkat çeken DSG komutanı, Rojava ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve askeri gücü olarak kendi topraklarını kendilerinin savunduğunu belirterek, “Buralarda bir çözüm olacaksa bu siyasi bir çözüm olmalıdır. Rojava ve Doğu Suriye olmadan Suriye’de çözüm olması mümkün değil. Suriye’nin yeniden yapılanma projesi biz olmadan mümkün değil” dedi.
 
Suriye rejimini sorumlu yaklaşmaya ve ciddi olmaya davet eden Mazlum Kobani son olarak şunları söyledi:
 
“Suriye rejimi, sorumlu yaklaşmalı. Biz topraklarımızı, bölgelerimizi savunduk ve savunmaya da devam ediyoruz. Gerekirse Suriye rejimine karşı da topraklarımızı savunuruz. Biz bütün herkes ile diyaloğa açığız. Suriye rejiminin önünde tek bir yol var o yol da diyalog yoludur. Herkes bunu böyle bilmelidir. Suriye rejiminin açıklamaları tamamıyla kendi propaganda ve siyaseti kapsamında yaptığı açıklamalardır. Bunun Suriye halkına da Suriye’nin geleceğine de hiçbir katkısı yoktur. Suriye rejimi diyalog yollarını tıkayan siyasetinden vazgeçmelidir.”
Kaynak:Nerinaazad