Mazlum Abdi: 'Kim olursa olsun Kürt halkı ve tarih çatışmayı başlatan gücü affetmeyecek'

Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, KDP ile PKK arasında yaşanan gerilime ilişkin diyalog çağrısını tekrarladı. Abdi, “Şimdiye kadar PKK ve KDP kendi aralarındaki sorunları diyalog yolu ile çözdü, bundan sonra da sorunlarını diyalogla çözebileceklerine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Mazlum Abdi: 'Kim olursa olsun Kürt halkı ve tarih çatışmayı başlatan gücü affetmeyecek'

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) ve Erbil’deki Kürdistan Parlamentosu üyesi parlamenterlerin oluşturduğu Kürdistan Parlamenterler Birliği "İç Diyalogu Geliştirme Çalıştayı" adıyla bir toplantı gerçekleştirdi.

Yapılan çalıştaya başta Kuzey, Güney ve Batı Kürdistan olmak üzere, Kafkasya ile iç Anadolu’da yaşayan Kürtlerin temsilcileri, dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Kürt siyasetçi, aydın, akademisyen ve sanatçılar katıldı.

Koronavirüsü salgını nedeniyle online (çevirim içi) yapılan çalıştayda söz alan katılımcılar Kürtler arası diyalog için önerilerde bulunurken, Kürt güçleri arasındaki gerginliklerin derhal son bulmasını talep ettiler.

Çalıştay, Kürdistan Parlamenterler Birliği Başkanı Cemal Kasim’ın yaptığı konuşmayla start aldı. Böyle bir çalışmaya öncülük etmelerinden dolayı mutlu olduklarını belirten Qasim, sorunların çözülmesi için diyalog yolunun tercih edilmesi gerektiği belirtildi.

Irak Kürdistanlı parlamenter Kasim’ın ardından KNK Eşbaşkanı Zeynep Murad kısa bir konuşma yaptı.

Kürt halkının önünde önemli fırsatların olduğunu, Kürtlerin bu son krizi de fırsata çevirebileceğine dikkat çeken Murad “Hepimiz kazanımları korumak için çalışmalıyız. Sömürgeci güçler aramızdaki sorunları fırsata çevirip Kürtler arasındaki krizi derinleştirmesi için çaba harcıyorlar” dedi.

Kürtler arası iç savışın bir daha yaşanmaması için Kürtler arası kalıcı bir barışın şart olduğunu belirten KNK Eşbaşkanı Zeynep Murad devamla şöyle konuştu:

“Hepimiz çok iyi biliyoruz; bu son kriz Güney Kürdistan’daki askeri hareketlilikten dolayı ortaya çıktı. Bütün Kürdistan ve dünyanın birçok ülkesinde yaşayan Kürtler ortak bir tutum belirledi ve bunun süreklilik kazanması gerekiyor.”

Hiçbir şekilde Kürtler arasında çatışmaların yaşanmaması gerektiğini belirten YNK Polit Büro Üyesi Said Ahmed Pire’nin konuşmasında şu vurgular öne çıktı:

“Kürt halkının iç çatışmalar konusunda yeterli düzeyde kötü tecrübesi var, hepimiz çok iyi biliyoruz; böyle bir savaşın hiçbir kazananı yoktur. Üstelik Kürtler arasındaki savaş düşmanlarımızın en büyük hayalidir. Rahmetli Talabani, kardeş savaşının bir daha yaşanmaması için büyük çaba verdi.”

Üç yıl öncesine kadar ulusal kongrenin gerçekleşmesi için başlatılan çalışmanın önemli bir düzeye ulaşmasına rağmen sonuçlanmadığını belirten YNK’li Pire yaşanan gerginliklerin son bulması için şu çağrıda bulundu:

“Kürtler bırakın birbirleriyle çatışmayı genelde silah sevdalısı olmayan bir halk. Kürtleri silahı sadece kendisini korumak için kullanır, zaten bütün Kürdistan’da halkını ve ülkesini koruma yolunda can verenlerin mezarlarıyla doldu.”

Diyarbakır'dan canlı olarak bağlanan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven de Kürtler arası sorunların diyalogla çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Kürdistan’ın bütün parçaları arasında birliğin kurulmasının acil bir konu olduğunu belirten Leyla Güven’in konuşmasında ise şu vurgular öne çıktı:

“Kürtler arası diyalogun seçilmesi için eril dilden vazgeçilmesi gerekiyor. Hepimiz ‘Kürtlerin düşmanı kimdir?’ sorusuna ortak bir cevap vermeliyiz, öncelikli olarak bu sorunun cevabı netlik kazanmalı.”

Rojava'dan bağlanan Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Kobane de benzer bir çağrıda bulundu. Çalıştayı organize edenlere teşekkür ederek sözlerine başlayan Mazlum Kobani “Şimdiye kadar PKK ve KDP kendi aralarındaki sorunları diyalog yolu ile çözdü, bundan sonra da sorunlarını diyalogla çözebileceklerine inanıyoruz” dedi.

Her iki gücün arasında yaşanacak bir çatışmanın bütün Kürdistan’a zarar vereceğinin altını çizen SDG Genel Komutanı Mazlum Kobane son olarak şu ifadelerle diyalog çağrısında bulundu:

“Kürtler arası bir çatışma en başta da Rojava’nın kazanımları tehlikeye sokacaktır.  Kim olursa olsun iç çatışmayı başlatan gücü Kürt halkı ve tarih af etmeyecek.”

Suriye Demokrat Meclisi (MSD) Eş Başkanı İlham Ehmed de parti temsilcilerinden ve aydınlardan oluşacak bir heyetin taraflarla görüşmeler başlatmasını istedi. Kürt halkının hassas bir süreçten geçtiğini belirten Ehmed devamla şöyle konuştu:

“Bütün tarihi süreçlerde ihanet ve iç çatışmalardan dolayı Kürtlerin kaybettiğini biliyoruz. Hali hazırda da iç çatışmalar sadece Kürtlerin daha fazla saldırıya ve soykırıma uğramasına yol açacaktır.”