Mark Esper: İran’a karşı güvenlik mekanizması oluşturulmalı

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Ortadoğu ülkelerinin bölgedeki barış ve istikrara en büyük tehdidin İran rejiminin yıkıcı faaliyetleri olduğunu fark ettiğini söyledi. Esper, İran rejimine karşı İsrail ve bölge ülkeleri arasında bir güvenlik mekanizması oluşturulması gerektiğini söyledi.

Mark Esper: İran’a karşı güvenlik mekanizması oluşturulmalı

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Ortadoğu ülkelerinin bölgedeki barış ve istikrara en büyük tehdidin İran İslam Cumhuriyeti’nin yıkıcı faaliyetleri olduğunu fark ettiğini söyledi.

Washington merkezli Atlantik Konseyi’nde konuşan Esper, “Bölgedeki birçok ülke ve ABD’nin en büyük endişesi İran rejiminin Afrika'dan Ortadoğu’ya uzanan son kırk yıldaki yıkıcı faaliyetleridir. Bu yıkıcı faaliyetlerini fark ettiğimiz bir noktaya geldik. Ortadoğu ve Afganistan’da İran tehdidini görüyoruz ve ona karşı nasıl birlikte duracağımızı tartışıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin uluslararası arenadaki en önemli iki rakibi olan Çin ve Rusya'nın yanı sıra İran rejimi ve Kuzey Kore gibi devletlerin tehditlerinin devam ettiğini kaydeden Esper, önümüzdeki yıllarda şiddet yanlısı aşırılıkçı örgütlerinin olumsuz faaliyetlerine devam edeceği öngörüsünde bulundu.

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn arasındaki ilişkileri normalleştirme anlaşmalarına atıfta bulunan Esper, İran rejiminin tehditkar politikalarına karşı uluslararası bir deniz güvenliği ittifakı olduğunu ve Bahreyn'in Manama'daki Donanma Merkez Komutanlığına ev sahipliği yaptığını hatırlattı.

Mark Esper, “Arap-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi bir dizi diplomatik fırsat yaratacak. Önemli güvenlik ve ekonomik boyutlara sahip olacak. Arap ülkeleri, İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi sayesinde güçlü ekonomik büyüme potansiyeline sahip olacaklar” dedi.

İran rejimine karşı güvenlik mekanizması

İran rejiminin vekil gruplarının eliyle bölgeyi tehdit etmesine karşı Arap Yarımadası ülkeleri ile İsrail’in katılımıyla bölgede bir güvenlik mekanizması kurulması gereğini vurgulayan Pentagon Şefi Esper, tüm bu ülkelerin Körfez'de dolaşım özgürlüğü, ticaret özgürlüğü ve bağımsızlıklarına yönelik tehditlerin önlenmesi dahil olmak üzere bir çok alanda ortak çıkarları olduğunu ifade etti.

İran rejiminin saldırgan faaliyetleriyle ilgili geçen yıl Suudi Arabistan ulusal petrol şirketi Saudi Aramco tesislerine yapılan hava saldırısını örnek veren Esper, İran rejiminin benzer faaliyetleri Irak’ta da sürdürdüğünü vurgulayarak “İran tehdidi bölgenin her yerinde mevcuttur” dedi.