Malta Zirvesi: AB'den göçe karşı on maddelik program

Malta Zirvesi: AB'den göçe karşı on maddelik program

Malta'da gerçekleşen özel zirvede, AB Libya'daki mültecilerin durumunu iyileştirmek istiyor. Kaçakçılığın önüne geçilecek.

AB, Akdeniz üzeri Avrupa'ya binlerce mültecinin bu yılda geçmesini engellemek için elinden gelen her şeyi yapacak.

Geçtiğimiz Cuma günü liderler mülteciliğin Akdeniz merkezli rotasının kapatmak için on maddelik bir planı kabul etti.

Libya ile olan İşbirliğin daha da güçlündirilmesi gerektiği vurgulandı. Uzun bir iç savaştan yorgun düşen Libya, Afrika'dan Avrupa'ya sığınmak isteyen isteyen göçmenler için çok önemli bir transit ülke konumunda.

Avrupa'ya göç geçişlerini önlemek ve organize suç çetelerine karşı mücadele etmek ve sözde merkezi Akdeniz rotasını kapatmak için, Libya Sahil Güvenlik ekiplerinin yeniden eğitilmesi ve donatılması öncelikli kararların başında geliyor. Böylelikle göçmenler şimdilik Kuzey Afrika ülkesinde kalmış olacak. Bundan böyle Libya'da kurulacak olan 'ilk sığınma başvuru merkezi' nden göçmenlere hizmet sunulacak. Geçen yıl merkezi Akdeniz rotası üzerinden 180.000 mülteci Avrupa'ya geçiş yaptı. Binlerce mülteci de denize açılmaya elverişsiz olan teknelerin alabora olması sonucu boğuldu.

Göçmen ve mülteci haklarını savunan çok sayıda Avrupalı kurum ve hayırsever dernekleri AB'nin planlarını sert dille eleştiriyor. Oxfam, Libya ile işbirliğin özellikle göçmen ve mülteci haklarına karşı olduğunu ve bunun da Avrupa temel değerlerini ayaklar altına aldığını savundu. Almanya'da mülteci haklarını savunan Pro Asyl ve Paritätische Wohlfahrtsverband gibi kurumlar ise Angela Merkel'e gönderdikleri bir açık mektupla, on maddelik planı Avrupa ülkelerin mülteci siyasetinin "düşüşü"olarak değerlendirdi.