Maliki ve Allavi koalisyonu Kazimi hükümetini desteklemeyecek

Maliki ve Allavi koalisyonu Kazimi hükümetini desteklemeyecek

Irak Parlamentosu’nda, eski Başbakan Nuri Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu ile eski Başbakan İyad Allavi liderliğindeki Vataniyye Koalisyonu, hükümeti kurmakla görevlendirilen Mustafa Kazimi kabinesine karşı "evet" oyu kullanmayacağını açıkladı.

Ülkede 329 sandalyeli parlamentoda 26 milletvekili bulunan Kanun Devleti Koalisyon adına yapılan yazılı açıklamada, Kazimi'nin hükümeti oluşturma sürecindeki aday belirleme noktasında tüm siyasi gruplara eşit hak tanımadığı savunularak, "Kazimi'nin siyasi gruplara sunduğu kabine listesi Irak halkının beklentisini de karşılamıyor. Bu kabinedeki bazı adaylar şeffaflık ve liyakattan yoksunlar" değerlendirmesi yer aldı.

Açıklamada, "Buradan hareketle, koalisyon olarak Kazimi hükümetinde yer almayacağız ve parlamentoda güvenoyu oylamasında destek oyu kullanmayacağız" ifadesine yer verildi.

ALLAVİ DE KAZİMİ HÜKÜMETİNİ DESTEKLEMEYECEK

Eski Başbakan İyad Allavi liderliğinde Vataniyye Koalisyonu da hükümeti kurmakla görevlendirilen Mustafa Kazimi kabinesine karşı evet oyu kullanmayacağını bildirdi.

Koalisyon adına yapılan yazılı açıklamada, "Ulusal taleplerin gözardı edilmemesi ve göstericilerden de temsilcilerin hükümette yer alması gerektiğini hükümeti kurmakla görevlendirilen kişiye iletmiştik ancak bu konuda herhangi bir olumlu gelişme sezmedik" değerlendirmesi yer aldı.

"Kabineye bakan adaylarının seçilmesi konusu da şeffaf değil, belirsizlikler içeriyor" ifadesi kullanılan açıklamada, güvenoyu oturumunun boykot edileceği, kurulması beklenen hükümete destek oyu verilmeyeceği kaydedildi.

Irak'ta Allavi liderliğindeki Vataniyye Koalisyonu, Mayıs 2018'deki genel seçimlerde 329 sandalyeli Irak Parlamentosu’nda 21 milletvekili göndermişti.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, 9 Nisan’da Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Mustafa Kazimi’ye hükümeti kurma görevi vermişti. 

Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed Halbusi, hükümete güvenoyu oylaması oturumuna karar verilmesi için tüm milletvekillerden yarın parlamentoya gelmesini istemişti.