Maliki: ABD, ‘Kürdistan’a saldıracaksanız F-16 vermeyiz’ dedi

Maliki: ABD, ‘Kürdistan’a saldıracaksanız F-16 vermeyiz’ dedi

Eski Irak Başbakanı Nuri Maliki, görevde olduğu dönemde ABD’den F-16 savaş uçakları için talepte bulunduğunda ABD’li yetkililerin, “Kürdistan’a saldıracak olursanız F-16’ları vermeyiz” dediğini aktardı.

Irak’ta yayın yapan Afak kanalına konuşan 2014-16 yılları arasında Başbakan ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanı olan Nuri Maliki, geçtiğimiz günlerde ABD ile Irak arasında başlayan stratejik müzakereleri değerlendirdi.

Iraklı siyasilerle yetkililerin ABD’ye güvenmemesi gerektiğini savunan Maliki, “Amerikalılarla müzakerelerde bulunan kardeşlerime tavsiyemdir, Amerikalılara güvenmesinler. Çünkü bütün tavırları siyasi ve ticaridir. Örneğin diğer ülkeler gibi bir tank satışı yapmazlar, siyasi olarak satışta bulunurlar” dedi.

Maliki, başbakanlığı döneminde ABD’de yaptığı görüşmelerle ilgili şunları aktardı:

“İkinci F-16 uçak alımı için ABD’ye girmiştim. Orada prosedür şöyledir: Menendez isimli Kongre’deki Dış İlişkiler Sorumlusu imzayı atmadan satış yapılamıyor. Gidip onu ikna etmemi söylediler. Gittim ancak satışa ikna olmadı. Bu savaş uçaklarıyla İsrail ya da Kürdistan’a saldırmaya kalkışmamamızı söyledi. Ancak ona ‘Bu şekilde konuşmanıza izin veremem. Çünkü birincisi Kürdistan halkı benim halkımdır ve onlardan sorumluyum. İkincisi İsrail’e saldıracağımı söylüyorsunuz ama zaten onların 250 güdümlü füzesi var ki onları siz verdiniz’ dedim”

Maliki, o dönem ABD’lilerin F-16 satışına yanaşmaması nedeniyle IŞİD’le mücadelede kullanmak üzere savaş uçaklarını Rusya’dan aldıklarını söyledi.