Kuzeyli Kürt vekillere Bağımsızlık Referandumu mektubu

Kuzeyli Kürt vekillere Bağımsızlık Referandumu mektubu

Kuzey Kürdistan’daki (Türkiye Kürdistanı) Bağımsızlık Referandumunu Destekleme İnsiyatifi, Kürt vekillere bir mektup göndererek, referandumla ortaya çıkacak iradeye saygı gösterilmesi için çaba sarf etmelerini istedi.

Bağımsızlık Referandumunu Destekleme İnisiyatifi, referanduma yönelik yapacağı çalışmalara ilişkin 1 Ağustos’ta bölgedeki Kürt vekillere bir mektup gönderdi.

Kürt vekillere gönderilen mektupta şu ifadeler yer aldı:

“2005 yılında, Kürtler bugünkü Irak Anayasası’nın yazılması ve kabulünde önemli bir rol oynadı. Irak Anayasası eşit ortaklığı ifade eden federal bir anayasa olarak kabul edilmişti. Ama daha sonraki süreçte Bağdat yönetimi Anayasa’ya bağlı kalmadı.

Bu bağlamda, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin kendi geleceğini belirlemek amacıyla referandum yapması meşru ve demokratik bir haktır. Bu hak uluslararası hukuk tarafından da güvence altına alınmıştır.

Referandum kararı, bölgede yaşayan tüm dini ve etnik gurupların desteğini alarak yapılıyor. Türkiye Cumhuriyeti ve bölge için bir tehlike değil, aksine iki ülke arasında var olan iyi komşuluk ilişkilerini siyasi, ekonomik ve kültürel alanda daha da geliştirecek ve bölgede barış ve huzurun sağlanmasına katkı sunacaktır.”

Mektupta, milletvekillerine referandumla ortaya çıkacak iradeye saygı gösterilmesi için çaba sarf etmeleri istendi.