Kürtlerin Barcelonası Dalkurd: Hedefimiz UEFA Avrupa Kupası ve Şampiyonlar Ligi

Kürtlerin gurur kaynağı Dalkurd, İsveç ligleri tarihinde bir sezonda en çok gol atan takım. Her yıl bir üst lige çıkmayı başaran Kürt takımı, bu yıl İsveç 2. Ligi'nde mücadele ediyor. Birinci Lig'e çıkmayı şimdiden garantileyen Dalkurd'ün hedefinde UEFA Avrupa Kupası ve Şampiyonlar Ligi var.

Kürtlerin Barcelonası Dalkurd: Hedefimiz UEFA Avrupa Kupası ve Şampiyonlar Ligi

Diasporada yaşayan Kürtlerin 2004 yılında İsveç'in Dalarna kentinde kurdukları futbol takımı Dalkurd, her sezon bir üst lige çıkarak önemli başarılara imza atıyor. Geçen yıl Birinci Lig'i 1 puanla kaybederek bu yıl İkinci Lig'de mücadelesini sürdüren Kürt takımı, İsveç'te Birinci Lig'e çıkmayı şimdiden garantilemiş durumda.

Kendilerini 'Aykırı' bir kulüp olarak tanımlayan Dalkurd kulüp yöneticileri, hiçbir kurum, dernek ve vakfa bağlı olmadıklarını ifade ediyor. Dalkurd yöneticilerinin çoğu Kürt olsa da İsveçliler de yönetimde yer alıyor.

Kulüp yöneticileri, maçlarını izlemeye giden Kürt gençlerinin sadece futbol izlemek için değil aynı zamanda Kürtlük bilincinden dolayı orada olduklarını belirtirken, gençlerin Dalkurd'e üye olmasını istiyor. Dalkurd'de Kürt futbolcuların yanı sıra, 10'u aşkın milletten oyuncu da top koşturuyor. İsveç ligler tarihinde geçen sezon en çok gol atan takım ünvanına sahip Dalkurd'ün farklı milletlerden taraftarları da bulunuyor.

Kulübün, alt yapı takımlarıyla birlikte toplam 450 futbolcusu var. Bunların yüzde 95'i Kürtlerden oluşuyor. Kürtlerin dışında İsveç, Gambiya, Filistin, Gana, Makedonya, Moldova, Kosova, Arjantin, Irak, Sırbistan, Rusya ve Suriye asıllı futbolcular da Dalkurd'de top koşturuyor.

"Dalkurd milli bir semboldür”

Sahaya sarı, kırmızı, yeşil ve beyaz renklerden yapılan formayla çıkan Dalkurd'ün oyuncuları, formaları üzerinde Kürdistan'ın bayrağını taşıyor. Eski futbolcu Metin Gümüş, Kürdistan'ın dört parçasından Kürt gençlerinin Kürdistan bayrağıyla Dalkurd'ün maçlarına gitmesiyle politik bir bilincin de ortaya çıkmasını sağladığını söylüyor. Futbol yorumcusu Ali Fikri Işık da yönetimin, takımın adını Dalkurd koyarak, milli bir sembol yarattıklarını ifade ediyor. Işık, başarılarından dolayı herkesin Dalkurd'e sahip çıkması gerektiğini belirtiyor.

Dört parça Kürdistan'dan gençler Dalkurd'de

Dört parça Kürdistan'a hitap eden ve bu kadar kısa sürede büyük başarılara imza atan Dalkurd, yurt dışındaki Kürtler tarafından da bir milli takım gibi görülüyor. Dalkurd futbol takımında daha çok Kürdistan Bölgesi'ndeki gençler bulunuyor. Alt yapı takımlarında Kuzey ve Doğu Kürdistanlı gençler çoğunlukta iken en az olanlar ise Rojava Kürdistan'ından gençler.

Bas Gazetesi'ne konuşan Dalkurd Başkanı Ramazan Kızıl, hedeflerinin, İsveç Birinci Ligi Allsvenskan'a çıktıktan sonra UEFA Avrupa Kupası ve Şampiyonlar Ligi'ne katılmak olduğunu belirtiyor.

Hedef 5 bin Kürt genci

Kürdistan Bölgesi'nde iki futbol okulu kurduklarını belirten Kızıl, şunları söylüyor: "Kürdistan Bölgesi'nde ciddi çalışmalarımız var. Orada iki futbol okulu kurduk. Saha tuttuk, bina aldık. Buradaki amacımız, Kürt gençlerini kötü alışkanlıklardan uzaklaştırıp disipline etmek, eğitmek ve futbola kazandırmak. Bir akademi merkezimiz de İsveç'te. Son iki yılda alt yapı çalışmalarını hızlandırdık. Hedefimiz dört parça Kürdistan'dan 5 bin Kürt gencini akademilerde eğitmek. Burada hem Kürt gençlerinin her türlü ihtiyaçlarını karşılamak hem de futbolcu yetiştirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca resmi futbol akademilerini kurduğumuz için küçük yaştan da herkes başvurabiliyor.”

Futbolun ekonomik getirisinin yanı sıra, politik bir tarafının da olduğunu hatırlatan Kızıl, Dalkurd'ün sloganının Kürtlük ve Kürdistan üzerine olduğunu belirtiyor. Kızıl, Dalkurd'ün bu politika ile güçlendiğini ve Kürtlerin milli değerlerini muhafaza ederek, Avrupa'daki Kürt gençlerine modern milli duygularını da hatırlattığını söylüyor.

Kürtler de bir 'Barcelona' kurabilir mi?

"Kürtler, Katalan halkının Barcelona kulübüyle yaptığı gibi adlarını dünyaya duyurabilirler mi?” sorusunu da Kızıl şöyle cevaplıyor: ''Kürtlerin durumu hiçbir millete benzemiyor. Biz Kürtlerin varlığı inkâr ediliyor. Katalanların üzerinde baskı vardı, onlar da zulüm gördü ama inkâr edilmediler. Böyle bir durumda bırakalım Barcelona gibi olmayı Cizrespor'u oynatamıyoruz. Katalanlara nazaran bizim şartlarımız elverişli değil. Şimdi Kürdistan Bölgesi umut vererek, devletleşmeye gidiyor.''

Dalkurd neden İsveç'te?

Ramazan Kızıl bu soruyu şöyle cevaplıyor: "Biz Türkiye'de Kürt adıyla, Kürdistan bayrağıyla futbolu yürütemedik. İzin vermeyip yasaklar koydular. Türkiye'nin vermediği izni, imkânı İsveç bize sundu. Biz de takımı İsveç'te kurduk.”

"Yılda 1 milyon Euro vergi”

Dalkurd Başkanı Kızıl, bir futbol takımında temel sorunun finansman olduğunu belirterek, Dalkurd'ün en büyük güvencesinin Kürt halkı olduğunu ve bunu da başardıklarını söylüyor. Kürdistan Bölgesi'nden Kawa ve Sarkat adındaki iki kardeşin de Dalkurd'e hem ekonomik hem de çalışmalarda destek verdiklerini vurgulayan Kızıl, kulübün yılda bir milyon Euro'ya yakın vergi, 150 bin Euro da saha ücreti ödediğini söyledi.

Armasında Kürdistan bayrağı bulunur

Dalkurd, İsveç'in Dalarna şehrinde 2004 yılında Kürtler tarafından kurulan profesyonel İsveç futbol takımıdır. Kurulduğu yıldan beri oynadığı her sezon bir üst lige yükselmeyi başardı. 2016 yılından itibaren Dalkurd takımı İsveç İkinci Ligi'nde (Superettan) mücadele ediyor. Dalkurd, yeni kurulan bir takım olmasına rağmen 2007 ve 2009'da İsveç Kupası'na katılmayı başardı. İsmi Dalarna ve Kürt kelimelerinin birleşmesinden alan Dalkurd'ün armasında Kürdistan bayrağı bulunuyor.

Dalkurd tarih yazdı

Dalkurd 10 Ekim 2015'te sezonun bitmesi üç hafta kalmasına rağmen karşılaştığı Umeå FC takımını 2-0 yenerek, tarih yazdı ve ilk defa İsveç İkinci Ligi'ne (Superettan) yükselmiştir. Dalkurd aldığı 18 galibiyet, 7 beraberlik, 1 mağlubiyet ve 61 puanla bu sezonu lider olarak tamamladı.

Dalkurd'u Cizreleştirme fikrine 'Hayır' diyoruz.

Kızıl: Cizre, Kürt mücadelesi bakımından bizim için bir semboldür. Cizrespor, İsveç'e gelip Cizre adına yeni bir takım kurabilir, biz de yardımcı olabiliriz. Ama Dalkurd'ü Cizreleştirme fikrine sıcak bakmıyoruz. Biz sadece bir şehre değil, dört parça Kürdistan'a mal olmak istiyoruz.


kaynak BasNews