Kürtleri dünyaya tanıtan adam, Chris Kutchera hayatını kaybetti

Kürtleri dünyaya tanıtan adam, Chris Kutchera hayatını kaybetti

Kürt dostu Fransız tarihçi ve fotoğrafçı Chris Kutchera yakalandığı hastalıktan dolayı hayata gözlerini yumdu. 45 yıla yakın bir zamandır yazıları ve fotoğraflarıyla Kürdistan halkının özgürlük mücadelesini dünyaya tanıtan Chris Kutchera, son birkaç yıldır yakalandığı parkinson hastalığına karşı mücadele ediyordu.

Chris Kutchera, Kürdistan tarihi ile ilgili kitaplarının yanı sıra son 45 yılda gerçekleştirdiği Kürdistan ziyaretlerinde çektiği Kürt liderlerinin fotoğraflarıyla büyük bir foto arşivi oluşturmuştu.

Kürdistan halkının özgürlük mücadelesini dünyaya tanıtma konusundaki emeklerinden dolayı 2013 yılının Nisan ayında Kürdistan Başkanı Mesud Barzani tarafından Chris Kutchera ve eşi Edet Kutchera'ya Barzani Madalyası takdim edilmişti.

Kutchera kimdir?

1938'de Normandy'de dünyaya geln Chris Kutchera, Sorbonne Üniversitesinde fen bilimleri okudu. 1960'lı yıllarda başladığı gazeteciliği ile Guatemala'ya giden Kutchera, ardından Paris’te bir Amerikan haber ajansında çalışmaya başlar.

Kutchera, 70’lerin başından itibaren yazarlık mesleğiyle birlikte serbest gazeteci olarak çalıştı.
Kürt Ulusal Hareketine duyduğu ilgiden sonra Kürtleri tanımak için defalarca Kürdistan'a ziyareter gerçekleştiren Fransız yazar ve fotoğrafçının Kürt hareketleriyle ilgili haber ve yorumları Le Monde Diplomatique, Le Monde Coailys, The Middle East Magazine, El Wasat, El Mundo gibi değişik gazete ve dergilerde yayımlandı.
Kutchera, Kürtlerle ilgili “La Movement National Kurde” (Paris, 1979) dışında “Le Defi Kurde, ou le rêve fou de l’indipendance bayard” (Paris, 1997), “Le Kurdistan, Guide Litteraire” (Lausanne, 1998) adlı kitapları ile Kürtleri dünyaya tanıtmaya devam etmişti.

Kutchera'nın, Türkçe'ye çevrilmiş "Kürt Ulusal Hareketi" adlı bir kitabı da bulunuyor.