Kürt yönetmen Rehîm Zebîhî ve kardeşi son yolculuğuna uğurlandı

Kardeşiyle birlikte Bane’de şüpheli bir trafik kazasında hayatını kaybeden Doğu Kürdistanlı Kürt yönetmen Rehîm Zebîhî bugün son yolculuğuna uğurlandı. Bane Kaymakamı, Zebîhî'nin ölümünden sorumlu kişinin gözaltına alındığını ve suçu kabul ettiğini duyurdu.

Kürt yönetmen Rehîm Zebîhî ve kardeşi son yolculuğuna uğurlandı

Kardeşiyle birlikte Bane’de şüpheli bir trafik kazasında hayatını kaybeden Doğu Kürdistanlı Kürt yönetmen Rehîm  Zebîhî bugün son yolculuğuna uğurlandı. Bane Kaymakamı, Zebîhî'nin ölümünden sorumlu kişinin gözaltına alındığını ve suçu kabul ettiğini duyurdu.

Doğu Kürdistanlı genç yönetmen Rehîm Zebihî ve kardeşi Keywan Zebîhî’nin  içinde olduğu otomobilin Doğu Kürdistan’ın Bane kentinin Nîzerroyi yolunda yoldan çıkarak takla attığı ve otomobilin alev aldığı bildirilmişti. Ancak yönetmen ve kardeşinin yanarak can vermesinin kaza değil cinayet olduğu ortaya çıktı.

Suçlular gözaltına alındı

İnsan hakları aktivistleri de Kürt yönetmenin geçirdiği kazanın şüpheli olduğunu dile getirmişti. Olayın ardından Bane Kaymakamı bugün Zebîhî'nin ölümünden sorumlu kişinin gözaltına alındığını ve suçu kabul ettiğini duyurdu.

Rehîm Zebihî ve kardeşi Keywan Zebîhî bugün Bane’de son yolculuğuna uğurlandı.

Rehîm Zebihî kimdir?

Sinemayla uzun yıllardır ilgilenen Zebihî 1971 yılında Bane kentinde dünyaya geldi. Zebihî’nin yaptığı filmler birçok uluslararası sinema festivallerinde ödüle layık görülmüştü. 2005 yılında “Edebiyattan Kopmanın Acısı” (Janî Dabranî Ebedî) adlı filmiyle Halepçe katliamından ve Kürtlerin yaşadığı acılardan bahsetti.

Zebihî daha sonra kadın cinayetlerini konu alan “Feryad” (Hawar) filmiyle birçok ödül aldı. Kürt yönetmen Rehîm Zebihî kısa metrajlı birçok Kürtçe film ve belgesel çekmişti. Zebîhî’nin çektiği bazı filmlerin isimleri şöyle: Hawar, Satalayt û Bidawîbûna Şer, Ew Zilamê çûbû Seyranê, Terorîstek Dadikeve, Roja Dawî, Stres, Semaya Rengan, Welatê Efsanê.