Kürt sorunu doktora tezinde

Stockholm'da bulunan Södertörn Üniversitesi doktora öğrencisi İsveçli Ellinor Hamrén, Kürt sorunu hakkında doktora tezi hazırladı.

Kürt sorunu doktora tezinde

Bir Kürtle evli olan 32 yaşındaki Ellinor Hamrén, Stockholm'da Kürt sorunu hakkında bir seminer verdi.

İsveç'te yaşayan Saman adlı Kürt genci, "Ellinor'un Kürtleri kendine dert etmesi bir Kürtle evlenmesinden kaynaklanmıyor. Aksine, evliliği Kürt sorununa olan inancından kaynaklanıyor” diye konuştu.

Rûdaw'a konuşan Ellinor Hamrén, doktora tezinde İsveç'te yaşayan Finlandiyalılar, Kürtler ve Rumlar üzerinde çalıştığını belirterek, şunları söyledi:

"Kürtler üzerinde daha fazla durdum. Çünkü Kürt sorunu daha ilginç ve hassas. İsveç'teki Kürtler, kültür, siyaset veya eğitim açısından diğer etniklere göre çok farklı bu Kürt sorunu üzerinde önemle durmama neden oldu.”

İsveç'teki Linchpin Üniversitesi öğretim görevlisi Halid Heyat ise, "Ellinor Hamrén, İsveç'te bulunan ve kendi toplumunun nasyonalist yönünü bir şekilde koruyan diasopra Kürtlerini mercek altına aldı” dedi.

Ellinor Hamrén'in 2 yıllık çalışmasını yakından takip eden araştırmacı Halid Heyat, "Hamrén Kürtler için yeni bir kimlik arayışında. Çalışması çok ileri bir seviyede ve yeni bir bakış açısından olaya bakıyor. Kürtler için yeni bir kimlikten bahsediyor. Kürtlerle İsveçliler arasında yeni bir ilişki bağını bulmaya çalışıyor” diye konuştu.

Halid Heyat, söz konusu tezin yeni çalışma alanları yarattığı gibi, farklı bakış açılarını da gözler önüne serdiğini belirterek, "Ellinor Hamrén, tezinde diasporadaki Kürtlerin pozitif yönlerini ve farklı bir kimliğe sahip olduklarına dikkat çekiyor” ifadelerini kullandı.

Söz konusu akademide çalışan Marina Tahuain, "Diasporadaki Kürtler hakkında yeni bilgi elde etmek önemli. Ellinor'un araştırması bu konudaki yeni çalışmalardan biri. Araştırmanın İngilizce ve İsveççe yapılması da ayrıca önemli” dedi.

Kürt ile yabancı akademisyenleri biraraya getiren "Kürt Akademi Ağı” da Ellinor Hamrén'ın çalışmasına yer veriyor.