Kürt siyasetçi Hevrin Halef'in öldürülmesi BM gündeminde: Türkiye sorumlu tutulabilir

Kürt siyasetçi Hevrin Halef'in öldürülmesi BM gündeminde: Türkiye sorumlu tutulabilir

Suriye'nin Geleceği Partisi Genel Sekreteri Hevrin Halef'in Rojava'daki Gire Spi (Tel Abyad) yakınlarında 8 kişi ile birlikte öldürülmesi Birleşmiş Milletler gündemine taşındı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sözcüsü Rupert Colville, Türkiye'nin, Türkiye'ye bağlı bir grubun, Kürt savaşçıları ve bir Kürt siyasetçiyi infaz ettiğinin görüldüğü iddia edilen videolardan sorumlu tutulabileceğini söyledi. 

Colville yaptığı açıklamada, "Türkiye kendisine bağlı grupların üzerinde veya operasyonlarında bu şiddetin yaşandığı sürede etkili olarak kontrol sahibi olduğu sürece bir devlet olarak sorumlu tutulabilir" açıklamalarında bulundu.

Olayın aydınlatılmasını istediklerini belirten Colville, "Türk yetkililerine hemen tarafsız, şeffaf ve bağımsız bir soruşturma başlatması için çağrıda bulunuyoruz" dedi.

Hevrin Halef nasıl öldürüldü?

Halef'in ölüm haberi ilk olarak Cumartesi günü, İngiltere merkezli, muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından duyuruldu. SOHR'nin açıklamasında, Halef ve şoförünün de aralarında olduğu 9 kişinin Gire Spi'de 'infaz edilerek' öldürüldüğü iddia edildi.

Suriye Demokratik Güçleri'nden (DSG) yapılan açıklamada da benzer şekilde "Aracından indirilen Halef, Türkiye destekli paralı unsurlar tarafından infaz edildi" ifadesi yer aldı.

Suriye Demokratik Konseyi'nin ABD'deki temsilcisi olan Sinam Muhammed de ölüm haberini Twitter paylaşımı ile doğruladı ve Halef'in M4 otoyolunun Haseke bölgesinde bir Türk jetince vurulduğunu iddia etti.

Suriye'nin Geleceği Partisi'nden yapılan açıklamada da öldürülme haberi doğrulandı ancak nasıl olduğuna ilişkin bir ifade kullanılmadı.

Yeni Şafak gazetesi Hevrin Halef'in "gelen istihbarat üzerine hava operasyonuyla öldürüldüğünü" öne sürdü. Haberde Halef için "PYD'nin Suriye'deki iki numarası" ifadesi de kullanıldı. Ancak daha sonra bu haber ve haberin aynı içerikteki sosyal medya paylaşımı silindi.