Kürt siyasetçi Berivan Aslan, Avusturya'da seçimlerde yeniden milletvekili seçildi

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan seçimlerde Yeşiller Partisi milletvekili adayı Berivan Aslan yüzde 14 oy alarak kazandı

Kürt siyasetçi Berivan Aslan, Avusturya'da seçimlerde yeniden milletvekili seçildi

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan seçimlerde Yeşiller Partisi milletvekili adayı Berivan Aslan yüzde 14 oy alarak yeniden eyalet milletvekili seçildi.

Aslan, 2013-2017 arasında milletvekiliği yapmış ancak partisi Yeşiller'in son seçimlerde yüzde 4 oy alarak parlamento dışı kalmasıyla üniversitede öğretim üyeliğine başlamıştı.

Geçtiğimiz günlerde polise teslim olan İtalyan pasaportlu bir Türk kendisine MİT tarafından Aslan'ın da aralarında bulunduğu Türkiyeli bazı muhaliflere suikast düzenleme görevi verildiğini itiraf etmişti. Berivan Aslan bunun üzerine sokakta aktif seçim çalışmalarına ara verdiğini açıklamıştı.

Seçimlerden sonra bir açıklama yapan Aslan, "Vekil olarak tekrardan siyasete geri dönmem beni çok sevindiriyor. Dayanışmanız ve desteğiniz için çok teşekkür ederim. Güzel günler gelecek. Buna eminim. Yeterki boyun eğmeyelim" dedi.

Seçimlerde Türk partisi olarak bilinen Söz Partisi ise yüzde 1,6 oy alarak barajı aşamadı. AKP'nin yurtdışı örgütü yaptığı açıklamada,  Avusturya seçimlerinde ana akım partilere oy verilmesini istemişti.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan belediye seçimlerinde ırkçı Avusturya Özgürlükçü Partisi (FPÖ) yüzde 23,1 oy kaybederek ağır bir yenilgi aldı.

Seçim sonuçlarına göre; Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) yüzde 42,2 oranında oy alarak birinci parti oldu.

FPÖ yüzde 7,5 oranında oy alarak büyük bir yenilgi aldı. Hükümetteki koalisyon ortağı Avusturya Halk Partisi (ÖVP) yüzde 18,8 oranında oy alarak 9 puan oyunu artırdı. Yeşiller 14,00 oranında oy alarak oyunu yüzde 2,2 oranında artırdı. İki yıl önce skandal bir video kaydı ortaya çıkan ırkçı Takım HC ise baraj atında kaldı.

Öte yandan Viyana Eyaleti ve Belediyesi seçimlerine 26'ncı sıradan sosyal demokratların adayı olarak giren Şafak Akçay da Viyana Eyalet milletvekili olarak seçimi kazandı.

Viyana Eyaleti Belediye ve Eyalet Meclisi üyesi de olan Akçay, SPÖ'de de yönetici olarak görev yapıyor. Akçay "Bizler yani ikinci ve üçüncü kuşak farklılıklarımızla -kültür, din, dil, mutfak- bu şehri zenginleştirdik. Artık Viyana şehrinin bir parçasıyız ve sorumluluklarımızın bilincine vararak hareket etmeliyiz" dedi.