Kürt güçleri saflarında IŞİD'e karşı savaşan İtalyan kadına hapis cezası

IŞİD'e karşı Rojava’da Kürt güçleri safında çatışan Maria Edgarda Marcucci adlı 29 yaşındaki bir İtalyan kadın geçen martta Torino Mahkemesi tarafından iki yıl "özel ev hapsi" cezasına çarptırıldı.

Kürt güçleri saflarında IŞİD'e karşı savaşan İtalyan kadına hapis cezası

Akşam 9'dan sabah 7'ye kadar evinden çıkması yasak olan Marcucci'nin 18'den itibaren ise kamuya açık alanlara gitmesi de mahkemece yasaklandı. Ayrıca genç kadın şehir dışına yapacağı her yolculuğu da polise bildirmekle yükümlü.

"Sosyal anlamda tehlikeli"

Pasaportu ve ehliyetine de el konulan İtalyan kadının yurt dışına çıkma hakkı bulunmuyor. Dosyadan sorumlu Savcı Emanuela Pedrotta, Marcucci'nin İtalya'da suç işlememiş olsa bile sosyal anlamda "tehlike potansiyeli" taşıdığını söyledi.

"Gelecekte bir suç işleyebileceği" varsayımından yola çıkan savcılık, "kapitalist sisteme karşı mücadelenin" genç kadının yaşam sebebi olduğunu ileri sürüyor. Bu sebeple de Marcucci'nin kamuya açık alanlarda bir gruba seslenmesi yasaklanmış durumda. Yargı, Suriye'de bu kişilerin "askeri bir eğitimden" geçirildiğini ve sisteme inanmamalarından dolayı "sosyal anlamda tehlike" arz ettikleri sonucuna varıldığını belirtiyor.

"Demokratik Kürt Konfederalizmi"

Eylül 2017'den Haziran 2018'e kadar Efrin'deki Kürt Halk Koruma Birlikleri'nin kadın kolu YPJ'de bulunan Maria Edgarda Marcucci yaşadığı deneyimi İtalya'da anlatma girişimlerinde bulundu.

Kürt ideolojisi "Demokratik Konfederalizm" konusunda genç kadın ülkenin dört bir yanında kültür dernekleri, üniversiteler, araştırma grupları, sosyal merkezler, konferans ve okullarda sunumlar yaptı.

euronews'e konuşan Marcucci, "Çok etnikli kendi kendine organize olan sistemde kadınların özgürlüğünün, paylaşım ekonomisinde, ekolojide, doğrudan demokraside ve özgürlükçü yönetimde merkezi bir yer teşkil ettiğini" belirtiyor.

Marcucci, "Bu siyasi deneyim, insanların ve halkımızın kaderinin dünyanın diğer kesimlerindeki insanlarla nasıl sıkı sıkıya bağlı olduğunu gösteren yeni araçlar sağladı. İtalya'ya dönünce, beş milyon insanın katıldığı böylesine köklü, derin ve başarılı bir değişimin nasıl mümkün olabildiğini sorguladık." diyor.

"Kamu kurumlarının sürekli reddi"

Mahkeme kararındaki katılığı ise yetkililer Marcucci'nin kamu kurallarına karşı "sürekli ve takıntılı" muhalifliğine ve kuralları ihlal etme potansiyeline bağlıyor. Yargıçlar, 2019 Kasım'ında katıldığı bir gösterideki tavrının da bu kararın alınmasında rol oynadığı görüşünde.

Torino Ticaret Odası'ndaki bir toplantıya izinsiz giren göstericiler, Türkiye'nin de taraf olduğu uzay sektörü ile ilgili bir anlaşmayı protesto etmişti.

Bu gösteriyi "barışçıl" olarak nitelendiren Marcucci ise "Elimizdeki pankartlar ve kağıtlarla Türkiye'ye savaş malzemelerinin sağlanmasını protesto ettik" diyor.

Marcucci, "IŞİD insanlığa karşı bir düşmandı. Ekim 2019'da Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine girmesinin ardından IŞİD güç bile kazandı" iddiasında bulunuyor.

İtalyan yargısının kendisi hakkındaki kararını bir "canavarlık" olarak nitelendiren Marcucci, birlikte yargılandığı 6 kişiden sadece kendisinin bu cezayı aldığını ve kararın gelecekte yapabileceği faaliyetleri cezalandırdığını ileri sürüyor. Genç kadın kararı temyize götüreceğini de ifade ediyor.