‘Kürt diyaloğu başarılı olursa Rojava’ya yönelik tehditler boşa çıkarılır’

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-S) Politbüro Üyesi Muhsin Tahir, “ABD öncülüğünde başlayan Kürt diyaloğu eğer kısa sürede başarılı olursa Rojava’ya yönelik tehditler boşa çıkarılır” dedi.

‘Kürt diyaloğu başarılı olursa Rojava’ya yönelik tehditler boşa çıkarılır’

K24'dün haber bültenine bağlanan KDP-S Politbüro Üyesi Muhsin Tahir, Rojava’da ENKS ile Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) arasında devam eden Kürt diyaloğunu değerlendirdi.

Kürt partileri arasındaki diyaloğun sürdüğünü ifade eden KDP-S’li Tahir, PYNK’li bazı yetkililer tarafından yapılan açıklamaların müzakerelere zarar verdiğini ve bu tür durumların diyaloğa hizmet etmediğini söyledi.

Bazı teknik meselelerden dolayı birkaç kaç gündür diyaloğun askıya alındığını belirten Tahir, “PYNK heyetinin bazı üyeleri yurtdışında ve ABD heyetinin bir temsilcisi de Rojava’da değil” dedi.

ENKS’nin temel amacının Kürt siyasi hareketlerinin birliği ve dayanışmasını sağlamak olduğunu vurgulayan KDP-S’li Tahir, şunları söyledi:

“ENKS, Kürt diyaloğunun devam etmesinde kararlı ve diyaloğun önündeki her türlü engele rağmen çalışmaya devam edecek. PYNK de bu şekilde davranmalıdır. ENKS’nin kuruluş amacı Kürt siyasi partilerini birleştirmek. Bu temelde, 2012 ve 2014 yıllarında iki birlik anlaşması imzalanmıştır.”

Tahir, Kürtçe’nin eğitim dili olmasıyla ilgili, “ENKS’nin temel hedeflerinden birisinin de Kürtçenin eğitim dili olmasıdır. Ancak ENKS eğitim ideolojisine karşıdır. Kürtçe eğitimi bir partinin çıkarına yönelik olmamalıdır. Parti üstü bir eğitim sisteminin olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Rojava’ya yönelik son açıklamalarına da değinen KDP-S’li yetkili, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin Rojava’ya yönelik tehditleri diyalog öncesinde de vardı sonrasında da devam etti. Suriye’deki Kürt diyaloğunun başarısı komşu ülkeler için bir hayal kırıklığı olacaktır. Bu nedenle Kürt birliği bir an önce sağlanmalıdır. ABD öncülüğünde başlayan bu diyalog eğer kısa sürede başarılı olursa Rojava’ya yönelik tehditler boşa çıkarılacaktır. Ama biz acele etmezsek her şey olabilir.”