"Kürdistan’da Film Çekmek Niye Zor?"

"Kürdistan’da Film Çekmek Niye Zor?"
Yönetmen Ebru Avcı’nın “Kürdistan'da Film Çekmek Niye Zor?” adlı belgesel çalışması Avrupa'nın en saygın belgesel festivallerinden Doclisboa'da Ebru Avcı Portekiz Yazarlar Birliği Uluslararası Jüri Ödülüne layık görüldü.

Bianet'in haberine göre, 19-29 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen festivalin uluslararası yarışma bölümünde yer alan Kürdistan'da Film Çekmek Niye Zor (Why is Difficult to make Films in Kurdistan) adlı Türkiye yapımı 26 dakikalık belgeselin dünya prömiyeri de Lizbon'daki etkinlik sırasında yapılmıştı.

Belgeselde muhafazakar bir aileye mensup genç bir Kürt kadını sinema okumak istemektedir. Büyüklerini ikna etmek için günlük hayatlarını kameraya alırken, erkek egemen bir toplumda aykırılıkla özdeşleştirilen davranışlarını kabul ettirme çabası içindeki bir kadını izleriz. Bu sırada toplumun tutucu kesimlerinin akıl almaz tabuları da teşhir edilmektedir: Televizyon her türlü görüntüyü evin içine sokan ve ailece seyredilen bir aygıt; durmadan ekran karşısında vakit öldüren insanlar sıra kendilerine gelince niye kameranın karşısına çıkmakta zorlanırlar, bunun haram veya günah olduğu nerede yazılı?