Kürdistan’ın ulusal değerlerini koruma kanunu çıkarılıyor

Kürdistan Bölgesi, Küridstan değerlerine yönelik saygısızlığı önlemek için ulusal değerleri koruma kanunu çıkarmaya hazırlanıyor.

Kürdistan’ın ulusal değerlerini koruma kanunu çıkarılıyor

Kürdistan Parlamentosu’nda gündeme gelen kanun teklifinin yürürlüğe girmesiyle birlikte Kürdistan Bayrağı, Peşmerge, milli marş, Kürdistan özgürlük mücadelesine katılanlar ve mücadele tarihine yönelik saygısızlık edenlere Irak Anayasası Ceza Hukuku’nun 226’ıncı maddesi gereğince yasal işlem başlatılacak.

Kürdistan Parlamentosu Kültür Komisyonu Üyesi Peşewa Hewrami, söz konusu kanun tasarısının parlamentonun Hukuk Komisyonu’nda olduğunu belirterek, Irak Anayasası’nın 226’ıncı maddesine göre Kürdistan’ın milli değerlerine saygısızlık durumunda verilecek en üst cezanın yeni yıl hapis olduğunu söyledi.

Hewrami, ceza çerçevesinde maddi tazminatın da olduğunu ifade etti.

Kürdistan Parlamentosu’nda söz konusu kanunun yürürlüğe girmesi gündemdeki yerini korurken, kanun tasarısının Hukuk Komisyonu tarafından genel kurulda okunması bekleniyor.

Kürdistan Parlamentosu Hukuk Komisyonu Üyesi Sara Dilşad, “Kanun tasarısı önemli, milli değerlere, liderlere veya bir ülkenin bayrağına hakaret edilmemesi için bu kanun koruma görevi görecek. Bence bu kanun tasarısı tüm parti ve kesimlerin çıkarına hizmet ediyor” dedi.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) tarafından hazırlanan kanun tasarısı 7 maddeden oluşurken, partiler ile cezalar hususunda anlaşmaya varılması bekleniyor.

/ K24