Kürdistan Bölgesi, Irak'ın suyunu kesti

Kürdistan Bölgesi, Irak'ın suyunu kesti

Kürdistan Bölgesi Tarım Bakanı Abdulsetar Mecid, İran’ın, Kürdistan Bölgesi üzerinde nehir suyunu kesmesinin büyük zarara yol açtığını söyledi.
Bakan Abdulsetar Mecid, Erbil’de düzenlediği basın toplantısında, Doğu Kürdistan’dan (İran Kürdistanı) Kürdistan Bölgesi’ne gelen Zeyi Bıçuk nehrinin İran tarafından kesilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Mecid, Başbakan Neçirvan Barzani’nin, konuya ilişkin İranlı yetkililer nezdinde bizzat girişmlerde bulunduğunu ifade ederek, “Tahran’da İran islam Cumhuriyeti yetkililerini bilgilendirdik. Kendim de İran Başkonsolosuyla konuşup bu uygulamanın tamamen yanlış olduğunu söyledim” dedi.
Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak hükümetini konuya ilişkin bilgilendirdiklerini söyleyen Bakan, durumdan en çok Irak’ın zarar göreceğini belirterek, Irak’ın da konuya eğilmesi gerektiğini vurguladı.
“Bütün dünyada suyun önünün açılması dönemidir” diyen Bakan Mecid, “Ancak İran suyu kesiyor. Irak bundan büyük zarar görecektir. İran’ın yaptığı, her türlü hukuka aykırıdır. En kötüsü de bayramda suları kesilen Kaladızelilerin 48 saat susuz kalmasıydı” ifadelerinde bulundu.
İran’ın, sorunun çözümü için bugün kendilerine olumlu yanıt verdiğini söyleyen Tarım Bakanı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Fazla suyu kesmek zorundayız. Irak’a daha az su vereceğiz. Kürdistan Bölgesi, suyu kesmek zorundadır çünkü kendi ihtiyacımız var.”
İran geçtiğimiz günlerde Zeyi Bıçuk nehrinin suyunun Kürdistan Bölgesi’ne akışını kesmişti. Kesinti nedeniyle Dokan Barajı’nın su miktarı yüzde 70 oranında azaldı. Bu durum en çok Raperin İdaresi ile Süleymaniye’yi etkiliyor.
İran, Doğu Kürdistan’ın Serdeşt kentine bağlı Kolse köyünde Zeyi Bıçuk nehri üzerinde bir baraj inşa ediyor. Kürdistan Bölgesi’ne 20 kilometre mesafede inşa edilen barajın yüksekliği 117 metre.
11 yıl önce inşasına başlanan ve 2 yıl sonra yapımı tamamlanacak olan barajın, 150 megawatt elektrik üretip, tarımda sulama için kullanılması planlanıyor.