Krizin adı Kasım Süleymani

Krizin adı Kasım Süleymani

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin, Katar ile ilişkilerini kesmesinin altında yatan sebepler arasında gösterilen dört maddenin yanında bir de İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Tugayları Komutanı Kasım Süleymani faktörünün de olduğu iddia edildi.

İddia İsrail istihbaratına bağlı Debka ajansından geldi. İsrail istihbaratının internet sitesi Debka, söz konusu dört ülkenin Katar’a karşı aldıkları ilişkileri kesme kararının altında söylendiği gibi sadece dört gerekçenin yatmadığını, bunların yanında Kasım Süleymani ile gerçekleşen gizli bir görüşmenin de ilişkilerin kesilmesinde rol oynağını iddia etti.

Debka’nın ismini açıklamadığı bir kaynağa dayandırdığı iddiasına göre körfez ülkelerinin gündemi sarsan Katar’a karşı diplomatik ilişkileri kesme kararında Katar Dışişleri Bakanı Abdurrahman Reşid Alsani’nin ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan’a geçmeden bir hafta önce gelen Tahran ziyareti de rol oynuyor.

TAHRAN’DA GİZLİ GÖRÜŞME İDDİASI

Katar Dışişleri Bakanı Abdurrahman Reşid Alsani’nin, Kudüs Tugayları Komutanı Kasım Süleymani ile İran’ın başkenti Tahran’da gizli bir görüşme yaptığı ve bu gizli görüşmede, ABD’nin İran’a karşı bölgedeki politikalarının önlenmesi ve tedbirler alınması hususlarının görüşüldüğü iddia edildi. 

İsrail İstihbaratı, Sudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz, Birleşik Arap Emirlikleri Şeyhi Muhammed Bin Zayd el Nihiyan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfetah Sisi’nin Katar’a çok sert mesajların verildiği bir toplantı gerçekleştirdi. Dört maddeden oluşan mesajda, Katar sert bir şekilde uyarıldı ve gerekli adımları atmaması halinde çok sert yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı bildirildi. 

Bahsi geçen dört madde şu şekilde sıralandı:

  • Katar, İran ile bütün askeri ve istihbarı ilişkilerine son vermeli.
  • Doha ile Tahran arasındaki özellikle Suriye, Irak ve Lübnan’ı ilgilendiren mutabakatlar feshedilmeli.
  • İhwan Muslimin’e (Müslüman Kardeşler) verilen bütün yardımlar durdurulmalı ve bu grubun Katar’daki faaliyetlerine göz yumulmamalı.
  • Katar, Hamas ile ilişkilerini sonlandırmalı Hamaslı yetkililerin faaliyetleri engellenmeli.

Mesajda ayrıca Katar’ın söz konusu adımları atmaması halinde yaptırımların, askeri harekata kadar uzayabileceği ve Katar’daki birkaç askeri üssün vurulabileceği de belirtildi.