KKTC'li gazeteci: Seçimde oylar 3 bin liraya satın alındı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu, Ulusal Birlik Partisi adayı Ersin Tatar kazanırken, Türkiye'nin kampanya sürecine yönelik müdahalesi de ülkede tartışılmaya devam ediyor.

KKTC'li gazeteci: Seçimde oylar 3 bin liraya satın alındı

Tatar'ın 67 bin 385 oyla yüzde 51.74, bağımsız rakibi Mustafa Akıncı'nın ise 62 bin 858 oyla yüzde 48,26 oranında oy aldığı seçimi değerlendiren Özgür Gazete Kıbrıs'tan Pınar Barut "Bu zamana kadar hiç görülmemiş müdahalalerin yaşandığı, görülmemiş asayiş sıkıntısının yaşandığı bir seçim oldu. KKTC tarihinde hiç bu kadar seçim suçu işlenmemişti" dedi.

ARTI TV'de Petek Atıcı Türkmen'in sunduğu Haber Aktüel programına bağlanan Pınar Barut, "Seçimden bir gece önce çok ciddi paraların dağıtıldığı, insanların oylarının satın alındığı bilgileri de bize geldi. İnsanların oylarının fotoğraflarını çekmelerinin sebebinin de bunun ispatı niteliğinde olduğu söylendi" dedi. Barut, "Burası küçük bir ülke. Etrafımızda eşimize, dostumuza, akrabamıza gidildi. Birçok oy 3 bin lira karşılığında satın alındı. Partilerin gençlik kolları da sandıktan çıkan insanların ellerindeki listelerden isimlerini işaretlediler. Bu insanlar gerçekten sözlerini tutup aldıkları para karşılığında oylarını verdiler mi diye" ifadelerini kullandı.

'Görülmemiş seçim suçları işlendi'

Pınar Barut'un seçimlere ilişkin değerlendirmesinin bir bölümü şöyle:

Bu zamana kadar hiç görülmemiş müdahalalerin yaşandığı, görülmemiş asayiş sıkıntısının yaşandığı bir seçim oldu. KKTC tarihinde hiç bu kadar seçim suçu işlenmemişti. Polisin açıkladığı rakamlar ürkütücü. Yaklaşık 15 kişiye yasal işlem yapıldı. Bu insanlardan bazıları oy pusulalarına tercihlerini yaptıktan sonra fotoğraflarını çekmek suretiyle suç işlediler. Bazıları oy pusulalarını kapıda birilerine göstermek suretiyle suç işlediler. Bazıları da sandıklara yanlarında getirdikleri örnek oy pusulalarıyla çift pusula atmaya çalışarak seçim suçu işlediler. Bunlar bizim çok alışık olduğumuz şeyler değil. Seçimden bir gece önce çok ciddi paraların dağıtıldığı, insanların oylarının satın alındığı bilgileri de bize geldi. İnsanların oylarının fotoğraflarını çekmelerinin sebebinin de bunun ispatı niteliğinde olduğu söylendi. 

'Bunlar inanılmaz iddalar' 

Burası küçük bir ülke. Etrafımızda eşimize, dostumuza, akrabamıza gidildi. Birçok oy 3 bin lira karşılığında satın alındı. Partilerin gençlik kolları da sandıktan çıkan insanların ellerindeki listelerden isimlerini işaretlediler. Bu insanlar gerçekten sözlerini tutup aldıkları para karşılığında oylarını verdiler mi diye. İnanılmaz söylentiler bunlar. Bunu başka bir ülkede duyduğunuz zaman biraz olsun yakıştırabilirsiniz ama KKTC'de çok rastladığımız şeyler değildi bunlar. Türkiye'nin tüm müdahalelerine rağmen, tüm para dağıtmalara, iş vaatlerine, dükkan vaatlerine rağmen, bu kadar yoğun bir çaba sonucunda sadece 4 bin 200 civarı bir farkla Ersin Tatar cumhurbaşkanlığını kazandı.