Kırgızistan Kürtlerinin referandum heyecanı

Kırgızistan Kürtlerinin referandum heyecanı

Kürdistan'ın güneyinde gerçekleşecek olan bağımsızlık referandumu Kürdistan’ın 4 parçasında olduğu kadar Kırgızistan'da Kürtler tarafından da heyecanla bekleniyor.

Kırgızistan Kürt Birliği Derneği Başkanı Remezan Seîdov, Kürdistan’ın bağımsızlık referanduma ilişkin, ‘‘Dünyanın dört yanında yaşayan her Kürt gibi, Kürt devleti kurulacağı için çok sevinçliyiz. Ve her şekilde destekliyoruz’’ dedi.

KDP.İnfo’ya konuşan Remezan Seîdov, Kürdistan devletinin tüm Kürtlerin kimliği olacağını belirterek  ‘‘Biz can-ı gönülden referandumu destekliyoruz’’ şeklinde konuştu.

Kırgızistan Kürtlerinin ileri gelenleri arasında yer alan Remezan Seîdov, bağımsızlık referandumunu desteklemek amacıyla Kırgızistan’da çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini kaydetti.

Remezan Seîdov, Kürtleri için ortaya çıkan bu tarihi fırsatın kaçırılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Sovyetler Birliği’nin dağılması ile bağımsızlığını 1991’de ilan eden Kırgızistana’da 30 bine yakın Kürt yaşıyor.

1937 ile 1944 yılları arasında dönemin Sovyetler Birliği Başkanı Stalin, Hitler’e destek olacakları korkusuyla Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan’da  yaşayan binlerce Kürt aileyi Kırgızistan’a sürmüştü. Bu süreçte yüzlerce Kürt yaşamını yitirdi.

Bir yüzyıl önce Kuzey Kürdistan’dan Sovyetler Birliği’ne sığınan Müslüman ve Ezdi Kürtler ülkelerinden binlerce kilometre uzakta olmalarına rağmen, dillerini ve kültürlerini unutmadılar.